Lisätietoa Wienin verisestä iskusta: 14 ihmistä otettu kiinni, toista hyökkääjää ei olekaan – isku kesti yhdeksän kauhun minuuttia

Itävallassa poliisi on tehnyt parikymmentä kotietsintää ja ottanut kiinni 14 ihmistä Wienin eiliseen terrori- iskuun liittyen Wienissä ja Ala-Itävallassa, kertoo sisäministeri Karl Nehammer.

Ministerin mukaan tähän mennessä ei ole todisteita siitä, että iskussa olisi ollut muita kuin yksi ampuja. Tätä olettamusta tukee Nehammerin mukaan videomateriaali, joka on poliisin käytössä.

Poliisin luoteihin kuolleen hyökkääjän lisäksi iskussa sai surmansa neljä ihmistä, kaksi miestä ja kaksi naista. Kuolonuhrien lisäksi iskussa haavoittui toistakymmentä ihmistä, heistä osa vakavasti. Haavoittuneiden joukossa on yksi poliisi.

Hyökkäyksen aikana vakavasti loukkaantuneen poliisin vointi on sisäministerin mukaan vakaa. Nehammerin mukaan hyökkääjä saatiin pysäytettyä yhdeksässä minuutissa.

Tällainen hyökkääjä oli

Iskussa kuollut hyökkääjä oli taustaltaan pohjoismakedonialainen ja hänellä oli sekä Itävallan että Pohjois-Makedonian kansalaisuus. 20-vuotias mies oli tuomittu viime vuoden huhtikuussa 22 kuukauden vankeuteen, koska hän oli yrittänyt matkustaa Syyriaan ja liittyä siellä Isisin riveihin. Nuorukainen kuitenkin vapautettiin etuajassa noin vuosi sitten.

Ammuskelu alkoi lähellä juutalaisten synagogaa, joka oli kuitenkin tapahtumahetkellä suljettu. Toistaiseksi ei ole varmaa, liittyikö synagoga mitenkään iskuun.

Mies oli ladannut ennen iskua Instagramiin kuvia ja videoita, joissa hän muun muassa vannoo uskollisuutta Isisille ja poseeraa aseiden kanssa. Iskua tehdessään miehellä oli ainakin rynnäkkökivääri, pistooli sekä räjähdevyö, joka kuitenkin paljastui lopulta jäljitelmäksi.

Silminnäkijät kertoivat hyökkääjän ampuneen ympäriinsä kymmeniä laukauksia. Wieniin ravintoloissa ja baareissa oli asiakkaita viettämässä viimeistä iltaa ennen uusien koronarajoitusten voimaantuloa ja öistä ulkonaliikkumiskieltoa.

Lue myös:

    Uusimmat