Lisäätkö suolaa ruokaan? Tämä kannattaa huomioida

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
KATSO MYÖS VIDEO: Nämä tekijät lisäävät riskiä sairastua useisiin eri pitkäaikaissairauksiin.

Vaikka diabetesta ja korkeaa verenpainetta pidetään yleisempinä kroonisen munuaissairauden aiheuttajina, on lisätyn suolan määrää syytä rajoittaa ruokavaliossaan, sillä se voi kasvattaa munuaissairauksien riskiä merkittävästi.

Tavallisimmat kroonista munuaistautia aiheuttavat sairaudet ovat diabetes, kohonnut verenpaine, glomerulonefriitit ja periytyvä munuaisten monirakkulatauti, kertoo Duodecim.

Tuoreen tutkimuksen mukaan suolan lisääminen ruokaan voi kuitenkin nostaa krooniseen munuaistautiin sairastumisen riskiä jopa 11 prosenttia, kertoo The Washington Post.

Krooninen munuaistauti on yleensä hitaasti kehittyvä sairaus, joka hiljalleen tuhoaa munuaisten kykyä poistaa elimistöstä nestettä ja kuona-aineita, mikä johtaa terveysongelmiin.

Ilman toimivia munuaisia ihminen menehtyy ja siksi kroonisen munuaistaudin edetessä munuaisten täydelliseen toimintahäiriöön ihminen tarvitsee elääkseen dialyysihoitoa tai elinsiirron.

Myös harvoin käytetty lisätty suola lisäsi sairastumisen riskiä

JAMA Network Open alustalla julkaistussa tutkimuksessa 37–73-vuotiaita osallistujien terveydentilaa ja ruokailutottumuksia seurattiin yli kymmenen vuoden ajan.

Tutkimuksen alussa kellään 465 288 osallistujasta ei ollut munuaissairautta, mutta tutkimusjakson aikana sairaus kehittyi kaikkiaan 22 031 osallistujalle, kertoo The Washington Post.

Tutkijat havaitsivat, että mitä useammin osallistujat lisäsivät pöytäsuolaa ruokaansa, sitä todennäköisemmin heille kehittyi munuaissairaus.

Verrattuna niihin osallistujiin, jotka lisäsivät vain harvoin tai eivät koskaan suolaa ruokaansa, niillä osallistujilla, jotka lisäsivät suolaa joskus ruokaansa, oli 4 prosenttia korkeampi riski sairastua munuaistautiin,  kertoo The Washington Post.

Riski nousi 7 prosenttiin heillä, jotka lisäsivät yleensä suolaa ruokaansa ja 11 prosenttiin heillä, jotka lisäsivät aina suolaa ruokaansa.

Siksi ruokaan lisätyn suolan käytön vähentäminen voi olla arvokas strategia laskea kroonisen munuaissairauden riskiä yhteiskunnassa. Suolan vähentämisen on havaittu olevan myös merkittävä apu verenpainetaudin hoitamisessa.

Lue myös:

    Uusimmat