Salakavala kansantauti voi vahingoittaa myös munuaisia – "Omiaan nostamaan verenpainetta entisestään"

Harvalla suomalaisella verenpaine on ihannetasolla. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että kohonnut verenpaine vahingoittaa niin munuaisia, sydäntä kuin verisuoniakin.

Torstaina 9. maaliskuussa vietettävän Maailman munuaispäivän vuoksi Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että kohonnut verenpaine voi aiheuttaa akuutin tai kroonisen munuaisvaurion kelle vain. Liitto kertoo tiedotteessaan, että siinä missä noin kahden miljoonan suomalaisen verenpaine on koholla, vain viidenneksellä suomalaisista verenpaine on oikeasti tavoitetasolla. Kohonnut verenpaine onkin suomalaisten kansantauti. 

Mikä on kohonneen verenpaineen eli verenpainetaudin raja? Kohonneesta verenpaineesta puhutaan, kun verenpaine on vastaanotolla 140/90 tai yli ja kotona mitattuna korkeintaan 135/85.

– Korkea verenpaine nostaa painetta myös munuaisten hiussuonikeräsissä. Tämä vaurioittaa munuaisia aiheuttaen muun muassa kudoksen arpeutumista, mikä on omiaan nostamaan verenpainetta entisestään. Syntyy siis haitallinen ympyrä, sanoo nefrologi, dosentti Daniel Gordin tiedotteessa.

Vaikka verenpainetauti on yleisempää yli viisikymppisillä, voi myös nuoren henkilön verenpaine olla kohonnut. Koska korkea verenpaine ei aina aiheuta oireita, sen voi havaita ainoastaan mittaamalla.

Mikä on munuaisten tehtävä? Munuaiset poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Lisäksi munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista sekä tuottavat aktiivista D-vitamiinia.

Munuaissairaus on usein seurausta jostain toisesta taudista. Verenpainetaudin lisäksi myös diabetes on munuaistaudin riskitekijä. Nefrologian professori Parik Finne kertoo videolla, miten munuaistautia voi ehkäistä. Juttu jatkuu videon alla.

Tällainen on yleinen ja vaivihkainen munuaissairaus 7:00
Millainen on munuaistautien ennuste? Miksi munuaistauti on niin salakavala? Entä missä tilanteissa munuaisten toiminta olisi syytä käydä tarkistuttamassa? Munuaistautien professori Patrik Finne kävi Huomenta Suomen haastattelussa keskiviikkona kertomassa munuaistaudeista.

Milloin lääkehoitoa kohonneen verenpaineen hoitoon?

Arvellaan, että kymmenellä prosentilla suomalaisista on krooninen munuaistauti. Se on merkittävä verenpainetta nostava sairaus ja lähes kaikilla munuaisten vajaatoimintaa sairastavalla on korkea verenpaine, liitto kertoo tiedotteessaan.

Korkean verenpaineen taustalla voivat olla myös elintavat. Esimerkiksi suolankäyttö on Suomessa tunnetusti runsasta huolimatta suosituksista. Suositusten mukaan suolaa tulisi syödä alle viisi grammaa päivässä, mutta moni saa ruoastaan tuplamäärän. 

Suolan lisäksi myös alkoholi, vähäinen liikunta, ylipaino, tupakointi, reseptivapaat tulehduskipulääkkeet sekä salmiakki ja lakritsi nostavat verenpainetta. 

Jos verenpaineesi on koholla, on viimeistään aika vähentää suolan käyttöä. Tupakointi ja tissuttelu olisi syytä lopettaa ja lisätä päivittäisen liikunnan määrää. Lisää myös ruokavalioosi kasviksia. 

– Verenpaineen hoidon on oltava kokonaisvaltaista. Tällä tarkoitetaan elintapahoitoa, ja jollei se riitä, lääkehoitoa. Hyvin usein tarvitaan molempia. Kohonneen verenpaineen lääkehoitoa suositellaan, kun verenpaine on vastaanotolla elintapahoidosta huolimatta 140/90 tai yli, Gordin kertoo.

Katso myös: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä?

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32
Haastattelussa Turun yliopiston sisätautiopin professori Teemu Niiranen.


Lue myös:

    Uusimmat