Mainos

Lisääkö tieto tuskaa? Tutkimus selvittää geenitiedon hyötyjä

Suomessa on käynnistynyt tutkimushanke geenitiedon hyödyntämisestä terveydenhuollossa.

Hankkeessa kartoitetaan koehenkilöiden perinnöllinen riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Jokaiselle laaditaan kokonaisarvio sairastumisen todennäköisyydestä yhdistämällä geenianalyysi elintapa- ja terveystietoihin, kuten ruokavalioon ja liikuntatottumuksiin.

– Genomitietoa tuotetaan runsaasti sekä meillä että maailmalla, ja suomalainen alan tutkimus on maailman kärkitasoa. Tämän tiedon hyödyntäminen erityisesti ihmisen terveellisen elämän tukemiseksi on kuitenkin edelleen suuri haaste, ja siihen tämä tutkimus kohdistuu, Suomen molekyylilääketieteen instituutin johtaja, professori Olli Kallioniemi sanoo.

Tutkimuksessa selvitetään, miltä tuntuu saada riskitieto ja oliko tieto hyödyllistä ja ymmärrettävää. Tarkoituksena on tutkia, miten perimästä saatavaa tietoa terveysriskeistä voidaan tarjota ihmisille ja hyödyntää.

Kyseessä on Suomen molekyylilääketieteen instituutin, Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran ja SPR:n Veripalvelun yhteishanke. Sitran mukaan vastaavaa hanketta ei ole Suomessa tehty aiemmin.

Sydän- ja verisuonitauteihin liittyy lähes viisikymmentä genomikohtaa ihmisen perimässä. Kahdensadan koehenkilön perimästä määritetään kaikki sydän- ja verisuonitautiin yhdistetyt kohdat perimässä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja