Lisää tilantuntua ja valoa kotiin näillä vinkeillä

Tilantuntua ja valoisuutta voi lisätä paitsi pienillä remonttitöillä, myös esimerkiksi huonekalujen oikealla asettelulla.

Ikkunoiden suurentamisesta huonekalujen järkevämpään järjestelyyn. Tilantuntua ja kodin valoisuutta voi lisätä monin eri tavoin.

Jos ryhdyt remonttipuuhiin, muista tarkastuttaa tilanne ammattilaisella ja rakenteiden muuttamiseen tarvitset arkkitehdin tai rakennusinsinöörin hyväksymän suunnitelman.

1. Väliseinistä eroon

Onko kotonasi turhia väliseiniä, jotka jakavat tilaa turhaan pienemmäksi? Esimerkiksi eteisen ja olohuoneen tai keittiön ja olohuoneen välisen seinän voi huoletta purkaa. Kulut ja työläys riippuvat siitä, onko kyseessä kantava seinä vai ei. Kantava seinä voidaan korvata teräspalkilla.

Muista ottaa huomioon, että tarvitset rakenteiden muuttamiseen arkkitehdin tai rakennusinsinöörin hyväksymän suunnitelman.

2. Oviaukot suuremmiksi

Suurentamalla oviaukkoja lisäät tilantuntua huomattavasti, kun seuraavaan huoneeseen näkee esteettä. Yhtenäistä kodin sisustusta ja värimaailmaa, jolloin huoneet tuntuvat kuuluvan yhteen.

3. Ikkunoiden suurentaminen

Valmiin ikkunan voi leventää kahdesta liukuikkunasta koostuvaksi maisemaikkunaksi, minkä lisäksi voit tehdä aivan uusia ikkunoita. Muista myös kattoikkunat, joiden antama valo riippuu ikkunan sijoituksesta – mitä korkeammalla ikkuna on, sitä enemmän valoa se antaa.

4. Ikkunan muuttaminen lasioveksi

Ikkunan voi vaihtaa lasioveksi, kun puhkaisee seinän ikkunan alapuolelta. Lasiovi lisää mukavast luonnonvalon määrää. Jos ovi vie esimerkiksi terassille, kannattaa terassin lattian ja huoneen värimaailmaa yhtenäistää – näin niistä tulee ikään kuin samaa tilaa, joka tuntuu jatkuvan pitkälle.

5. Huonekalujen sijoittaminen

Älä tunge huonetta liian täyteen tavaraa – huonekalujen valinnassa ja sijoittelussa vähemmän on taatusti enemmän. Esimerkiksi makuuhuoneeseen riittää yleensä pelkkä sänky ja yöpöytä.

6. Hyödynnä peili

Suuret peilit suurentavat tilaa. Esimerkiksi olohuoneessa takan yläpuolelle sijoitettu peili lisää huoneen avaruutta ja valoisuutta. Peilin voi myös laittaa heijastamaan ikkunasta avautuvaa maisemaa.

7. Värimaailma kuntoon

Vaaleat värit heijastavat valoa ja tuovat tilantuntua kotiin. Jos pidät värikkäämmästä sisustuksesta, valitse väriä pieniin yksityiskohtiin, kuten verhoihin ja sohvatyynyihin.

8. Maalaa katto valkoiseksi

Tumma katto imee valoa itseensä, valkoinen heijastaa sitä. Yksi helpoimpia ja tehokkaimpia remonttivinkkejä on maalata katto valkoisella.

Myös lattia on kaunis valkoisena ja heijastaa valoa, mutta myös pöly ja lika näkyvät siinä helposti.

Lähde: Terence Conran – Sisustajan pienet tilat, Readme.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat