Mainos

MTV seurasi itsenäisyyspäivän viettoa hetki hetkeltä – Yli 1300 marssi paraatissa, presidenttipari tervehti soihtukulkuetta

Itsenäisyyspäivää juhlitaan tänään eri puolilla maata. MTV seurasi itsenäisyyspäivän tapahtumia hetki hetkeltä. MTV Uutiset seurasi mielenosoitusten etenemistä toisessa liveseurannassaan.

Juhlallisuudet alkoivat valtakunnallisella lipunnostolla aamuyhdeksältä Tähtitorninmäellä Helsingissä. Tilaisuudessa puhui eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) ja sen radioi Ylen Radio Suomi.

0:45

22:43 Ruotsin puolelta tuli Suomeen lämpimät itsenäisyyspäivän toivotukset upean kuvan kera. Tähän päättyy MTV Uutisten live-seuranta itsenäisyyspäivän viettämisestä.

21:55 Tampereen taivaalla paukkui.

21:10 Helsingissä ihmiset ylioppilaiden soihtukulkueen vanavedessä kerääntyivät Senaatintorille illalla.

20:56 Tampereen apulaispormestari Mikko Aaltonen piti puheen väkijoukolle Keskustorilla.

19:17 Presidentti Sauli Niinistön isännöimä juhlavastaanotto Presidentinlinnassa on alkanut seitsemän aikaan.

2:20

18:21 Presidentin linnan luona vielä rauhallista.

18:05 Ulkoministeriö toivottaa hyvää itsenäisyyspäivää Twitterissä.

18:00 Presidenttipari tervehti ylioppilaiden soihtukulkuetta linnan parvekkeelta.

17:44 Näin rauhalliselta näyttää liikkeellä oleva ylioppilaiden soihtukulkue Helsingissä.

17:30 Madetoja-sali Oulussa oli täynnä itsenäisyyspäivän juhlassa.

17:22 Ylioppilaiden soihtukulkue on liikkeellä Helsingissä.

17:10 Oulussa itsenäisyyspäivän paraati on marssittu rauhallisissa merkeissä, kertoo poliisi Twitterissä.

16:44 Eri puolilla Suomea on järjestetty arvokkaita itsenäisyyspäivän juhlia. 

16.33 Kallio-liikkeen puurojuhlassa on tarjoiltu litroittain puuroa Helsingin Kalliossa Vaasanaukiolla.

15.26 Noin 1 300 osallistujaa marssi itsenäisyyspäivän valtakunnallisessa paraatissa tiistaina Kajaanissa. Paraatin teemana oli Maavoimat osana Suomen puolustusjärjestelmää.

Puolustusvoimista kerrotaan, että paraatiin osallistui joukkoja kaikista puolustushaaroista. Jalan marssivien osastojen lisäksi paraatissa oli mukana noin 90 ajoneuvoa, jotka etenivät taisteluosastokokoonpanossa.

Lisäksi ohjelmassa olivat ylilennot Ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjillä ja Hawk-suihkuharjoituskoneilla sekä Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereilla ja MD500-kevythelikoptereilla.

Päivän ohjelmassa oli ohimarssin lisäksi muun muassa paraatikatselmus, kalustonäyttely ja Maavoimien toimintanäytös. Päivä alkoi seppeleenlaskutilaisuudella Kajaanin kirkkopuistossa.  

15.25 Natsien vastainen mielenosoitus on kerännyt Helsingin Asema-aukion täyteen ihmisiä. Helsingin poliisi kertoi Twitterissä, että paikalla on lähes tuhat ihmistä ja mielenosoitus alkoi rauhallisesti. Poliisi on näkyvästi paikalla.

Paikalla olevan STT:n toimittajan mukaan aukiolla kuultiin muun muassa "Ei natseja Helsinkiin, ei natseja mihinkään" -huutoja. Helsinki ilman natseja -tapahtuman järjestäjiksi ovat ilmoittautuneet antifasistinen Varisverkosto, anarkistinen A-ryhmä sekä Helsingin Vasemmistonuoret.

MTV Uutiset seuraa mielenosoitusten etenemistä toisessa liveseurannassaan.

13.42 Heikki Hursti jakoi ruokaa vähäosaisten itsenäisyyspäivän juhlissa Helsingissä Hakaniementorilla Helsingissä.

0:31

13.27 Yhteiskuntamme on monin tavoin yhä säälimättömämpi, arvioi Porvoon piispa Björn Vikström itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa.

Vikströmin mukaan suomalaisten on satavuotisjuhlan kynnyksellä syytä pohtia, millaisen Suomen haluamme luoda.

– Vahvat ja tehokkaat pärjäävät hyvin. Monet – nuoret, työttömät, eläkeläiset tai esimerkiksi maahanmuuttajat – kuitenkin kokevat, ettei yhteiskunnassa ole heille tilaa ja ettei kukaan tarvitse heitä.

Vikström muistutti saarnassaan kristinuskoon kuuluvasta toisen ihmisen palvelemisesta, joka hänen mukaansa tarkoittaa lähimmäisen auttamista.

13.21 Itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalvelukseen on osallistunut myös presidentti Mauno Koivisto, jonka kunto ei kuitenkaan riitä osallistumiseen illan Linnan juhliin.

Itsenäisyyspäivän ekumeeninen juhlajumalanpalvelus alkoi puoliltapäivin Helsingin Tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksessa saarnaa Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström ja siihen osallistuu muun muassa presidentti Sauli Niinistö.

12.41 Helsingin poliisi on ottanut haltuun teräaseita tarkastuksissa, joita on tehty satamiin saapuneille laivamatkustajille.

Poliisin mukaan tarkkailua on ollut kaikissa satamissa. Tarkastuksia on tehty yhteensä arviolta kymmenkunta ainakin Katajanokalla.

Tarkastukset kohdistuivat sellaisiin tulijoihin, joiden arvioitiin voivan liittyvän itsenäisyyspäivän mielenosoituksiin.

Helsingin poliisille on tänään ilmoitettu yli kymmenestä mielenosoituksesta, mikä on poikkeuksellisen paljon. Mielenosoitusten järjestäjien joukossa on myös uusnatseja ja vastamielenosoittajia.

12.38 Helsingin poliisi muistuttaa Twitterissä, että kaikille on tänään annettava mahdollisuus arvokkaaseen juhlaan.

​11.13 Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt välitti myös onnittelunsa 99-vuotiaalle Suomelle.

11.18 Näyttelijä-juontaja Antti Holma yltyi runoilemaan itsenäisyyspäivän kunniaksi

Paraati Kajaanissa

Itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati järjestetään tänään Kajaanissa. Paraatin teemana on Maavoimat osana Suomen puolustusjärjestelmää.

Paraatiin osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista. Yhteensä osallistujia on 1 300. Jalan marssivien osastojen lisäksi paraatiin osallistuu noin 90 ajoneuvoa, jotka etenevät taisteluosastokokoonpanossa.

Puolustusvoimien mukaan paraatikatselmus alkaa kello 12 Liikuntapuistossa ja ohimarssi alkaa kello 13.15. Katselmusta ja ohimarssia voi seurata suorana ainakin Yle Areenassa.

Itsenäisyyspäivän kunniaksi järjestetään myös esimerkiksi konsertteja ja muita juhlatilaisuuksia. Iltapäivästä alkaen Helsingin keskustan liikennettä sekoittavat kulkueet ja mielenosoitukset.

Illalla juhlinta huipentuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon presidentinlinnassa, jonne odotetaan kaikkiaan noin 1 800:aa kutsuvierasta.

1:20

Katsomo-video ei ole saatavilla


1:51

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.