Lipsuu, lipsuu - mutta kuka maksaa, jos sattui?

Aina silloin tällöin voi itse kultakin lähteä jalat alta - siis aivan kirjaimellisesti. Varsinkin Etelä-Suomessa sään lämpiäminen on tekemässä kaduista taas vaarallisen liukkaita. Mutta kuka korvaa, jos liukastuessa käy pahasti eikä omaa vakuutusta ole?

Finanssialan keskusliiton johtavan asiantuntijan Petri Meron mukaan korvausta liukastumisista tulee hakea siltä, joka on vastuussa paikan kunnossapidosta.

- Eli yleensä kadut ja yleiset alueet kuuluvat kunnalle, kun taas jalkakäytävät ja erilaiset kulkuväylät tontin kohdalla kuuluvat sille kiinteistölle, jonka kohdalla ne ovat. Ja esimerkiksi kaupan pihassa kauppa on vastuussa, ellei muuta ole sovittu, Mero toteaa.

Yksinkertaisimmillaan korvausvelvollinen selviää, kun katsoo osoitteen, jonka kohdalla kaatuminen tapahtui.

- Tämän jälkeen otetaan yhteyttä kiinteistön edustajaan, joka yleensä on isännöitsijä. Korvausvaatimus esitetään taloyhtiölle eli kiinteistön omistajalle, joka sitten miettii onko hän korvausvelvollinen ja käyttääkö hän vakuutustaan. Ja vakuutusyhtiö puolestaan miettii, että onko tämä vakuutuksesta korvattava vahinko.

Liukastujan ei tarvitse todistaa liukkautta

Mero muistuttaa, että jalkakäytävien ja väylien kunnossapitovelvollisilla on korostettu huolellisuusvelvoite. Tämä tarkoittaa, että pienikin huolimattomuus voi aiheuttaa korvausvastuun.

- Lisäksi on vielä käännetty todistustaakka, eli jalankulkijan ei tarvitse muuta todistaa kuin olleensa paikan päällä. Tietysti jos paikalla on silminnäkijöitä, niin näiden tiedot kannattaa ottaa talteen. On sitten kiinteistön omistajan velvollisuus todistaa, että paikalla ei ole ollut liukasta.

Jalankulkijalla itsellään ei myöskään tarvitse välttämättä olla omaa vakuutusta korvausta saadakseen.

- Mutta tietysti jos itsellä on hyviä vakuutuksia tapaturmia vastaan, niin niitäkin voi käyttää.

Liukastumisia korvataan vuosittain useilla miljoonilla.

- Korvauksiin menee joitakin kymmeniä miljoonia vuosittain. Mutta yhteiskunnallehan liukastumiset tulevat vieläkin kalliimmaksi, kun sairaanhoitokulujen lisäksi katsotaan sitten sairauslomat ja muut - silloin puhutaan ihan eri luokan summista, Mero arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat