Kohtusyöpä lisääntyy länsimaissa – yleisin oire on helppo sivuuttaa olankohautuksella

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla oireeton hyvin pitkään. Mistä syövän tunnistaa?

Naisten ikääntyminen ja lihavuuden yleistyminen selittävät kohdunrungon syöpien lisääntymistä. Suomessa kohtusyöpä on naisten neljänneksi yleisin syöpä ja gynekologisista syövistä yleisin.

Vuosittain Suomessa todetaan noin 850 uutta kohtusyöpätapausta. Määrä näyttää jonkin verran lisääntyvän, kertoo Kaikki Syövästä -sivusto.

Osin määrän lisääntyminen selittyy sillä, että naiset elävät pidempään. Valtaosa uusista kohtusyöpätapauksista löydetään yli 50-vuotiailta. Toinen merkittävä selittäjä on ylipainon yleistyminen. Vuonna 2017 suomalaisnaisista kaksi kolmasosaa oli ylipainoisia, selviää FinTerveys 2017 -tutkimuksesta. Lihavuus on tärkeä kohtusyövän riskitekijä.

Myös lihavuuteen liittyvä kakkostyypin diabetes lisää kohtusyövän riskiä. Liikakilot voivat myös heikentää hedelmällisyyttä, ja synnyttämättömyys on yksi kohtusyövän riskitekijöistä.

Toisaalta myös lihavuuteen liittymättömät seikat, kuten myöhäinen menopaussi-ikä sekä perinnöllinen alttius lisäävät kohtusyövän riskiä.

Tutkijoita kiinnostaa myös emättimen mikrobien vaikutus kohtusyöpään. Yhdysvaltalaisen Mayo Clinic -sairaalan tutkijat huomasivat vuonna 2017, että kohtusyöpään liittyy mikrobimuutoksia emättimessä. He selittävät kohtusyöpien lisääntymistä länsimaissa sillä, että ruokavalio ja elämäntavat muuttavat emättimen mikrobiomia.

Poikkeava vuoto on yleisin kohtusyövän oire

Mitä aikaisemmin kohtusyöpä diagnosoidaan, sitä parempi ennuste siitä on selvitä. Suomessa suurin osa kohdunrungon syöpään sairastuneista paranee, koska tauti yleensä todetaan jo varhaisvaiheessa.

Yli 90 prosentissa tapauksista kohtusyövän varhaisoire on poikkeava verinen vuoto, esimerkiksi:

  • kuukautisten selvä runsastuminen tai välivuodot
  • verinen vuoto vaihdevuosien jälkeen

Brittiläisen gynekologisiin syöpiin erikoistuneen The Eve Appeal -järjestön toimitusjohtaja Athena Lamnisos tosin muistuttaa The Sunin haastattelussa, että moni nainen sivuuttaa poikkeavan vuodon olankohautuksella. Usein poikkeava vuoto ei olekaan merkki mistään vakavasta, mutta se mahdollisuus on olemassa. Siksi Lamnisos kehottaa naisia kertomaan poikkeavasta vuodosta lääkärille.

Myös seuraavat oireet voivat kertoa kohtusyövästä:

Lue myös:

    Uusimmat