Tällaisia ovat rintasyövän oireet: "Vaikkapa peseytyessä huomaa, että rinnassa tai kainalossa on jotain"

Tällaisia ovat rintasyövän oireet 2:07
Tällaisia ovat rintasyövän oireet

Rintasyöpä on pahalaatuinen kasvain, jonka oire on usein patti rinnassa. Syöpä voi aiheuttaa rintaan myös "uudenlaisia tuntemuksia".

Rintasyöpä. Eturauhassyöpä. Siinä syövät, joihin todennäköisimmin sairastut – sukupuolestasi riippuen.

Suomen yleisin syöpä naisilla on rintasyöpä, jota löytyy yli 5000 uutta tapausta vuodessa. Miehillä yleisin sairaus eturauhassyöpä. Näitä seuraavat keuhkosyövät ja suolistosyövät.

Yllä olevalla videolla Petteri Hervonen kertoo rintasyövän oireista.

Rintaa voi olla vaikeaa tunnustella

Rintasyöpä on yksinkertaisimmillaan selitettynä pahalaatuinen kasvain. Osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailisi sitä uudenlaiseksi tuntemukseksi rinnassa. Yleensä tuo tuntemus ei ole kipua.

– Se voi olla pieni kyhmy. Vaikkapa peseytyessä huomaa, että rinnassa tai kainalossa on jotain, Hervonen kuvailee.

– Pitää muistaa, että rinta on rauhaskudosta ja se on mastopaattinen eli muhkurainen luonnostaan. Rintaa on lääkärinkin hyvin vaikeaa joskus tunnustella, varsinkin, jos rinta on kookas. Löytääkö ihminen käsin koskettelemalla sieltä pienen syöpäkasvaimen? Ei välttämättä löydä.

Alkuvaiheen oireettomia rintasyöpiä havaitaan merkittävä määrä Suomessa juuri mammografiatutkimusten ansiosta. Naiset saavat seulontaan kutsun, vaikka toki rintasyöpä voi iskeä mieheenkin – tosin hyvin harvoin.

Lue myös:

    Uusimmat