Liikenneturva muistuttaa: Pyöräilijän saa ohittaa vain, kun se on turvallista

1:22

Kesäisin maantiellä voi tulla vastaan paljon pyöräilijöitä. Liikenneturva muistuttaa tiedotteessaan, että kunnolliset turvavälit ovat erittäin tärkeitä myös kaksipyöräisiä ohitettaessa.

Pääkuvan video

Tällaiset ovat Autoliiton ohjeet pyöräilijän väistämiseen

Autoillessa voi kohdata monia eri nopeuksilla liikkuvia tienkäyttäjiä. Etenkin kesällä maanteillä liikkuu paljon myös hitaampia ajoneuvoja, kuten traktoreita ja polkupyöriä. Kaikkien on kuitenkin mahduttava tielle turvallisesti. Varsinkin ohitustilanteissa on syytä olla tarkkaavainen ratin takana ja keskittyä liikenteeseen.

Vinkit pyöräilijän turvalliseen ohittamiseen:

  • Ohita pyöräilijä vain, kun voit tehdä sen turvallisesti.
  • Muista riittävä turvaväli ennen ja jälkeen ohituksen – etenkin, jos kuljetat auton ja perävaunun yhdistelmää.
  • Huomioi, että ohitat kevyttä kaksipyöräistä. Pidä reilu turvaväli myös sivusuunnassa – pelkkä ilmavirta voi saada pyörän heittelehtimään. Selkeintä on ohittaa siirtymällä kokonaan vastaantulevien kaistalle:
  • Muista, että pyöräilijä voi joutua ajamaan keskemmällä tietä pientareen puuttumisen takia.


– Ohitustilanteen on aina oltava turvallinen kaikille osapuolille. Sopivan ohitustilanteen määrittelee riittävä näkemä ja ohitustila sekä kunnon turvavälit ohitettavaan. Jos ohitusta ei voi tehdä turvallisesti, on jäätävä ajamaan pyöräilijän taakse riittävän etäälle, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa kertoo.

Maantiellä pyöräilijän tulisi ajaa pientareella tai niin lähellä tien oikeata reunaa kuin on turvallista. Autoilevan kannattaa kuitenkin huomioida, että tiellä ei aina ole piennarta. Penger voi lähteä heti kaistaviivasta kohti ojaa. Lisäksi reunassa voi olla esimerkiksi routareikiä tai tärinäraitaa.

– Pyöräilijälle turvallisin ajolinja voi siis hyvinkin kulkea keskemmällä ajokaistaa. Tämä on otettava huomioon auton ratin takana, Piippa toteaa.

Kunnon turvaväli takaa turvallisen ohituksen

Tärkeintä on muistaa reilut turvavälit koko ohituksen ajan: ennen ohitusta, sen aikana sekä vielä ohituksen jälkeenkin. Lähes puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisista ovat sitä mieltä, että autotiellä ajavan pyöräilijän ohittaminen alle 1,5 metrin etäisyydeltä on vakava rikkomus.

– Turvallinen etäisyys riippuu paljon ajonopeudesta ja ajoneuvon koosta. Yksiselitteisintä on kääntää rattia reilusti ja toteuttaa ohitus viereisen kaistan puolelta, Piippa kertoo.

Maantiellä voi polkea kaikenikäisiä, ja fillaristien nopeudetkin vaihtelevat laidasta laitaan. Keltaisen viivan yli ei pidä lähteä ohittamaan, saati sitten puskea väkisin ohi kokonaan omalla kaistalla pysyen.

– Jos joutuu jäämään pyöräilijän taakse joksikin aikaa, ei hetkellinen hitaampi vauhti hidasta matkaa kokonaisuudessa juurikaan, Piippa toteaa.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja