Liika kiltteys voi olla haitallista – tunnistatko itsesi?

Kiltit ihmiset ovat yleensä pidettyä ja arvostettua seuraa, mutta olemalla liian kiltti saatat aiheuttaa harmia itsellesi. Inc.com listasi viisi liiallisen kiltteyden haittapuolta.

Muut käyttävät kiltteyttäsi hyväkseen

Muiden tarpeiden pistäminen omien tarpeiden edelle saattaa olla pitemmän päälle vahingollista. Sinua kohtaan voidaan käyttäytyä hyvinkin epäkunnioittavasti, sillä muut tietävät sinun joustavan aina. Saatat myös vetää puoleesi hyväksikäyttöön taipuvaisia ihmisiä. Siksi onkin tärkeä opetella sanomaan joissakin tilanteissa ei. Näin estät itseäsi joutumasta muiden kynnysmatoksi.

Oletko liian kiltti? Kysy itseltäsi nämä kahdeksan kysymystä.

Onko sinun vaikea sanoa ei muiden pyyntöihin, vaikka ne vaikuttaisivat järjenvastaisilta?

Tuntuuko sinusta usein siltä, että sinua ei arvosteta tai sinua pidetään itsestäänselvyytenä?

Luuletko, että sinua yritetään käyttää hyväksi töissä tai ihmissuhteissa?

Annatko muiden kuormittaa sinua epäkiitollisilla tehtävillä, joita he eivät halua itse tehdä?

Myötäiletkö usein muiden sanoja ja haluja, vaikka todellisuudessa olisitkin toista mieltä?

Jääkö kiltteytesi ja pyyteettömyytesi usein ilman vastakaikua?

Pelkäätkö tulevasi torjutuksi, jos et mene mukaan joidenkin ihmisten oikkuihin ja vaatimuksiin?

Huolehditko muista ensin ja vasta myöhemmin itsestäsi?

Jos vastasit kyllä yhteen tai useampaan yllä olevista kysymyksistä, saatat olla liian kiltti ainakin joillain elämäsi osa-alueilla.

Vedät puoleesi vääränlaisia ihmisiä

Kiltteys lienee terveen ja mielekkään ihmissuhteen edellytys, mutta kyvyttömyys omien rajojen vetämiseen saattaa vetää puoleensa emotionaalisesti kuluttavia ihmisiä. Ylettömän ystävällinen ja kiltti saattaa löytää itsensä suhteesta vaativan ja kontrolloivan valittajan kanssa.

Unohdat olla kiltti itsellesi

Itsensä rakastaminen ja omien ilonaiheiden asettaminen muiden tyytyväisyyden edelle ei aina tarkoita itsekkyyttä. Jatkuva muiden onnesta huolehtiminen saattaa saada sinut tuntemaan itsesi vain surulliseksi. Ennen kuin alat miettiä, miltä muista tuntuu, tarkastele ensin omia tunteitasi.

Muut alkavat epäillä tarkoitusperiäsi

Joskus liiallinen kiltteys voidaan tulkita väärin. Toiset voivat epäillä hyviä aikeitasi ja kuvitella, että yrität saavuttaa jotakin heidän kauttaan. Ylenpalttinen kiltteys saattaa soittaa hälytyskelloja ja saada ihmisen ajattelemaan, onko jutun takana sittenkin jotain mätää. Luottaisitko itse henkilöön, joka vaikuttaa liian ystävälliseltä ilman mitään näkyvää syytä?

Vääristät käsityksiäsi muista ihmisistä

Loputon epäitsekkyys voi vääristää näkökulmiasi, jolloin saatat olettaa muiden pistävän omat intressinsä sivuun muiden tarpeiden tieltä samaan tapaan kuin sinä. Liian kiltit ihmiset voivat odottaa vastavuoroista ystävällistä käytöstä muilta, mutta joutua pettymään karvaasti. Kiltti saattaa myös ajatella muiden olevan tavattoman ilkeitä häntä kohtaan tai ottavan hänet itsestäänselvyytenä.

Kuva: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat