Lihavuustutkija: Näin koulut kieltävät lapsilta liikunnan

Lihavuustutkijan mukaan koulujen tulisi rohkaista lapsia liikkumaan jo varhain. Sen sijaan lapsia kielletään liikkumasta melko kevein perustein.

Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen on huolissaan lasten ja nuorten liikunnan saannista. Naisen mukaan koulut kitkevät lasten pienetkin liikkumahalut jo varhain.

– Jos lapsi heiluu tai juoksentelee, häntä käsketään heti lopettamaan. Hyvin nopeasti pieni lapsi ottaa aikuisten käskyt opikseen ja kuvittelee, että parasta on olla aivan liikkumatta ettei rikkoisi sääntöjä, Pietiläinen lataa.

Pietilä toki korostaa, että opettajien on hillittävä yletöntä riehumista turvallisuuden vuoksi. Naisen mukaan opettajat jakavat rauhoittumiskäskyjä hieman liian hanakasti.

Pietiläinen on myös huolissaan vähäisestä liikunnan opetuksesta ja lasten tietotaidon puutteesta. Hänen mukaansa kouluissa olisikin tärkeää kiinnittää huomiota lasten liikuntataitojen opetukseen.

– Suurimmat ongelmat ovat kaupungeissa. Kaupunkilaislapset eivät esimerkiksi osaa liikkua metsässä ollenkaan, ja jos he sattuvat kaatumaan, he eivät tiedä kuinka kaatua oikealla lailla onnettomuusriskin pienentämiseksi.

Lapsia rohkaistava liikkumaan jo varhain

Lasten liikunnan tukemiseen ja opastamiseen tulisikin Pietiläisen mukaan panostaa jo hyvin aikaisessa varhaiskasvatusvaiheessa. Aikuisten antama esimerkki on lapselle hyvin tärkeä.

– Luin juuri lehdestä iloisen uutisen, jossa sanottiin että päiväkodeissa lapsia kannustetaan ja rohkaistaan liikkumaan enemmän. Näin sen juuri pitääkin mennä.

Lasten liikunnan saantiin ja liikkumisen opastukseen tulisikin Pietilän mukaan lisätä huomiota etenkin ala- ja yläasteella.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja