Lihavuus eteisvärinäriski etenkin miehille

Läskisuomi - miksi lihomme? 7:54

Ylipaino ja lihavuus altistavat eteisvärinä-rytmihäiriölle sukupuolesta riippumatta, mutta vaikutus näyttäisi olevan miehillä suurempi kuin naisilla. Laihtuminen puolestaan pienentää kaikkien sairastumisriskiä. Tiedot perustuvat norjalaistutkimukseen, jossa 25 000 aikuista seurattiin 16 vuoden ajan.

Yllä olevalla videolla puhutaan suomalaisten lihavuusepidemian syistä ja kerrotaan pikadieettien haitoista.

Analyysissa huomioitiin monia taustamuuttujia ja elintapoja, jotka voivat vaikuttaa eteisvärinäriskiin, mutta tämänkin jälkeen lihavuus liittyi selvästi suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Verrattuna normaalipainoisiin miehiin lihavat miehet sairastuivat lähes viisi kertaa todennäköisemmin. Naisilla lihavuus liittyi kaksinkertaiseen sairastumisriskiin.

Riski sairastua oli tasaisesti sitä pienempi, mitä alhaisempi painoindeksi osallistujalla oli. Myös seurannan aikana laihtuminen pienensi riskiä. Lihominen puolestaan suurensi riskiä.

Norjalaisten tulokset vahvistavat näyttöä lihavuuden ja eteisvärinän välisestä yhteydestä ja osoittavat sen olevan voimakkaampi miehillä kuin naisilla.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa varsinkin aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat