Lihaskuntoharjoittelun yleisimmät virheet – näin treenaat turvallisesti

Lääkäri ja kehonrakentaja Jan Sundell kertoo, mitkä ovat yleisimmät lihaskuntoharjoittelussa tehtävät virheet. Turvallisessa treenissä lihakset ovat lämpimät ja liikkeet hallussa.

– Liian pitkät toistot ovat tyypillisin virhe lihaskuntoharjoittelussa. Kuvitellaan, että jos tehdään pitkiä toistoja – vaikka yli 20 kerrallaan samalle liikkeelle –, niin se polttaisi paremmin rasvaa. Tämä ei pidä paikkaansa, lääkäri ja kehonrakentaja Jan Sundell sanoo.

– Kun toistoja tehdään 8–12, lihasmassa kasvaa kaikkein eniten ja myös lihasvoima lisääntyy aika hyvin. Tällöin lihasmassa myös kuluttaa kaloreita nukkuessakin. Paikatkin kestävät tällaisia toistomääriä paremmin kuin aivan maksiminostoja.

Toinen tyypillinen virhe on vain tiettyjen lihasryhmien treenaaminen.

– Harjoitetaan siis vain ”muotilihaksia”. Miehet treenaavat usein rintaa ja hauista, mutta saattavat jättää jalat täysin treenaamatta. Naiset puolestaan treenaavat hyvin pakaroita, mutta unohtavat ylävartalon lihakset.

– Lihaskuntoharjoittelu on turvallista, kun sen tekee lämpimillä lihaksilla ja teknisesti oikein. Jos on jokin sairaus selkärangassa, monilääkitys tai paha sydänvika, on hyvä keskustella lääkärin kanssa ennen harjoittelun aloittamista.

Mikäli ei kärsi esimerkiksi tasapainohäiriöistä tai nivelkivuista eli voi harjoitella suhteellisen vapaasti, Sundell kehottaa käyttämään vapaita painoja eli levy- tai käsipainoja valmiiden koneiden ja laitteiden sijaan.

– Silloin myös koordinaatio ja tasapaino kehittyvät.

– Jos sen sijaan on esimerkiksi tasapaino-ongelmia, kovia selkäkipuja tai nivelrikko polvessa, kannattaa käyttää tuki- ja liikuntaelimistölle ystävällisempiä laitteita. Esimerkiksi jalkaprässi- tai penkkipunnerruslaitteissa on jo valmiiksi ohjattu liikerata, Sundell sanoo.

Kuva: Colourbox.com

Näin pääset alkuun lihaskunnon kohotuksessa

Keventäjien liikuntavalmentaja Timo Haikarainen ohjaa Sini Rantasen alkuun kuntosaliharjoittelussa. Katso ja ota mallia!

Lue myös:

    Uusimmat