Lieden lapsisuojat estävät koiran aiheuttaman tulipalon

Lieteen suunnitellut lapsisuojat estävät tehokkaasti myös koiraa kääntämästä nappuloita. Varsinkin vilkkaat koirat saattavat yksin kotona touhutessaan hypätä vasten hellaa, jolloin levy voi kytkeytyä päälle.

Lieteen on saatavilla myös virtalukko. Kun virtalukko on kytketty päälle, nappuloiden vääntäminen ei käynnistä liettä, vinkataan Helsingin Energiasta.

Liedellä tuoksuva ruoka tai mielenkiintoinen esine saattavat houkutella koiraa hyppäämään vasten hellaa. Kennelliiton neuvonnasta kerrotaan, että vilkas koira käy yksin ollessaan tutkimassa kaikki kodin kiinnostavat paikat. Sen vuoksi hellalle tai sen läheisyyteen ei kannata jättää mitään, kun karvaturri jää yksin.

-Koulutuksellakaan ei voi estää tuollaista käytöstä, jos omistaja on pois paikalta. Jos koira on tottunut siihen, että se hyppii yksin ollessaan, sitä on vaikea kitkeä pois. Minun tuttavalleni oli käynyt juuri niin, että hänen koiransa sai hellan päälle. Kämppä oli täynnä käryä, mutta tuli ei ollut ehtinyt vielä leimahtaa, nimettömänä pysyttelevä Kennelliiton neuvoja kertoo.

Tehokas keino koiran aiheuttamien palojen estämiseksi on myös keittiön oven sulkeminen pois lähtiessä, jos se vain on mahdollista, muistutetaan Vantaan pelastuslaitokselta.

Palomestari Raimo Laakso kertoo, että koiran sytyttämiä paloja sattuu esimerkiksi Vantaalla muutamia joka vuosi. Tulipalon tunnistaminen koiran aiheuttamaksi ei yleensä tuota ongelmia.

-Koiran sytyttämän tulipalon jälkeen hellan nappulat jäävät tiettyyn asentoon. Jos vielä omistajat kertovat, että he eivät ole voineet jättää mitään päälle, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin se, että koira on saanut käpälällään lieden päälle, Laakso kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja