Teeleipää sekä porkkana- ja palsternakkalevitettäCopyright MTV Oy 2003
Julkaistu 21.05.2003 17:38
Viikonloppuna aion tarjota vieraille kunnon lohisoppaa ja ruisleipää. Jäin miettimään leivän päälle jotakin levitettä, olisiko hyviä vinkkejä keväiseksi leivänlevitteeksi? t. Airi
Erilaisia levitteitä on näppärä valmistaa itse. Aina ei tarvitse sivellä leivälleen margariinia tai voita, täyteläisiä levitteitä syntyy myös kevyemmistä raaka-aineista. Levitteen pohjaksi sopii valutettu rahka tai jogurtti, raejuusto, tuorejuustot ja margariini tai voi. Vaihtelua makuihin saat erilaisilla mausteilla, esimerkiksi chilillä, yrteillä tai kasvissoseilla ja -raasteilla. Jauhetut siemenet tai pähkinät lisäävät makua ja ravintopitoisuutta sekä tekevät rakenteesta miellyttävän. Jos haluat välttää maitotuotteita valmista levite kasvissoseista, pähkinästä ja tahini-tahnasta. Toivottavasti näistä resepteistä löytyy oma suosikkimakusi.
Vihreä levite
basilikan oksaCopyright Alma Media Oyj 2000
1/2 tlk maitorahkaa tai raejuustoa 50 g kevytlevitettä 1/2 ruukkua basilikaa 1/2 ruukkua persiljaa ripaus suolaa
Hienonna tuoreet yrtit ja sekoita ne kevytlevitteen ja rahkan joukkoon. Levite säilyy jääkaapissa 3-4 päivää.
1. Raasta porkkana hienoksi, silppua valkosipuli ja sitruunamelissan lehdet. Sekoita aineet tuorejuuston joukkoon.
Kaksi levitettä
1 prk maitorahkaa n 200 g margariinia tai voita n. 1 dl tillisilppua 1-2 valkosipulinkynttä 2-3 rkl punaista pestoa 1-2 rkl paprikasilppua
1. Sekoita rahka ja pehmeä rasva. Jaa seos kahteen osaan. 2. Sekoita toisen seoksen joukkoon tillisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi. 3. Mausta toinen punaisella pestolla ja hyvin pieneksi silputulla paprikalla. 4. Laita seokset kauniisiin kulhoihin ja viilennä ennen tarjoilua.
Kutunjuustolevite
Vuohenjuustolevitettä leivälleCopyright MTV Oy 2003
200 g kutunjuustoa 1-2 rkl oliiviöljyä silputtua tuoretta basilikaa viherpippuria
1. Murskaa vuohenjuusto haarukalla ja mausta se hienonnetulla yrtillä ja viherpippurilla ja sekoita joukkoon öljy. 2. Levitä leivän päälle ja nauti sellaisenaan tai laita hetkeksi grilliin ennen herkuttelua.
Palsternakkalevite
1/2-1 palsternakka tilkka vettä keittämiseen 50-100 g margariinia hienonnettua persiljaa
1. Kuori ja paloittele palsternakka. Keitä se vesitilkassa pehmeäksi. Kaada vesi talteen ja käytä se esim. keiton liemeksi. Anna palsternakkapalojen jäähtyä, soseuta ne ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen rasva ja hienonnettu persilja. 2. Voit kypsentää palsternakan myös paahtamalla. Leikkaa palsternakka poikittain viipaleiksi ja nosta öljyllä sipaistulle uunipellille ja paahda 200-225 asteessa n. 30 minuuttia tai kunnes viipaleet ovat pehmeitä. Paahtaminen onnistuu myös miedolla lämmöllä pinnoitetussa pannussa kannen alla levyllä. Suhde levitteessä 1:3 tai 1:2 margariinia ja 2/3 tai 1/2 kypsää porkkanaa tai palsternakkaa.
Porkkanalevite
porkkananippuCopyright Alma Media Oyj 2000
3 porkkanaa n. 50 g margariinia yrttisuolaa tai yrttisekoitusta
1. Kypsennä porkkanaviipaleet vesitilkassa kattilassa tai mikrossa pehmeiksi. Käytä neste esim. keittoon. Jäähdytä porkkanat, soseuta ja lisää joukkoon huoneenlämpöinen rasva. Mausta.
Mustaleimamestarin vaimon leivänlevite
100 g rahkaa 75 g kasvislevitettä 50-100 g mustaleimaemmentaalia raastettuna 50 g sinihomejuustoa mustapippuria runsaasti ruohosipulia
Sekoita aineet keskenään.
Vihreä savusilkkaleivite
100 g margariinia 60 g savusilakkaa tai muuta savukalaa perattuna 1 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna 1/2 tl viherpippuria rouhittuna 1 rkl sitruunamehua
Hienonna kala haarukalla. Sekoita muiden ainesten kanssa tasaiseksi levitteeksi.
Aurinkoinen rakuunalevite
100 g margariinia 150 g keitettyä porkkanaa tuoretta tai kuivattua rakuunaa pieni pätkä purjoa hienonnettuna
Sekoita ainekset purjoa lukuunottamatta monitoimikoneessa hienoksi. Lisää hienonnettu purjo.