Leluvalmistajien turvallisuusmerkintöihin ei luottamista: "Enemmän sääntö kuin poikkeus"

Tukesin lelutestissä on jälleen löytynyt useita tuotteita, jotka ovat leikkijöille vaaraksi – muutamasta tuotteesta löytyi muun muassa lisääntymiskykyyn vaikuttavia falaatteja. Valmistajien takuu tuotteen turvallisuudesta on CE-merkintä, joka on kuitenkin Tukesin edustajan mukaan usein pelkkää sanahelinää.

Tukesin lelutestistä löytyi jälleen leluja, jotka ovat vaarallisia leikkijöille: Testatuista tuotteista löytyi esimerkiksi terveydelle vaarallisia falaatteja, jotka voivat vaikuttaa lisääntymiskykyyn ja hormonitoimintaan.

Tuotteiden turvallisuudesta kertoo valmistajan laittama CE-merkintä, jonka tulisi taata, että se on testattu kunnolla. Voiko valmistajan testeihin kuitenkaan aina luottaa?

– Valitettavasti on enemmän sääntö kuin poikkeus, että tällaisissa tuotteissa on turvallisuuspuutteita. Esimerkiksi monessa tänä vuonna testatussa tuotteessa on CE-merkintä, vaikka ne eivät Tukesin testeissä olleetkaan turvallisia, toteaa Tukesin tuoteturvallisuuspäällikkö Anna Pukander.

Viranomainen ei voi taata, että kaikki kaupassa olevat tuotteet olisivat turvallisia, sillä lelujen vaihtuvuus on suuri ja pelkästään joulukaupassa pyörii arviolta 7 miljoonaa erilaista tuotetta. Pukander kertoo, että suurin vastuu on valmistajalla, mutta myös kaupan henkilökunnalta kannattaa kysyä lisätietoja.

– Tällainen aktiivisuus on enemmän kuin suositeltavaa, sillä mitä enemmän tällaisia asioita kysytään, sitä enemmän niihin kiinnitetään huomiota.

Lue myös:

Hannele Lampela/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat