Joululeluissa vakavia puutteita – osa palautettava

Perinteisessä joululelujen turvallisuustestissä leluista on löydetty vakavia turvallisuuspuutteita.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valitsi testattavaksi 28 lelua, joista viiden puutteet olivat niin vakavia, että lelut kerätään pois myynnistä ja kuluttajilta. Lievempiä rakenteellisia puutteita löytyi yhdestä lelusta ja lisäksi merkintäpuutteita oli yhteensä 14 lelussa. Puolet tutkituista leluista täytti vaatimukset.

Tukes muistuttaa, että ongelmalelun ostaneet kuluttajat voivat palauttaa ne ostopaikkaan myös ilman kuittia, ja saada rahansa takaisin.

Kuluttajan palautettava nämä lelut takaisin myyjälle

(Tukes)

Vakavia puutteita löytyi laserleluaseesta, kahdesta nallen asusteesta, puisesta traktorista sekä muovisesta possusta. Leluaseen laserin teho ylitti sallitut rajat yli kymmenkertaisesti, minkä lisäksi lelussa oli liian suuri ammuslelun nuolten liike-energia.

Puisen, alle 3-vuotialle suunnatun traktorin ratti irtosi testeissä, mikä aiheuttaa tukehtumisvaaran. Kahdesta nallelle erikseen myytävästä asusteesta, housuista ja jalkapallokengistä, löytyi liikaa haitallisia ftalaatteja, joita käytetään ennen kaikkea PVC-muovin pehmentämiseen. Ftalaatteja löytyi yli sallitun määrän myös muovisesta possusta, jossa oli myös toinen vakava puute, tukehtumisvaaran alle 3-vuotiaalle aiheuttava irtoava silmä.

Ftalaatteja, liian voimakkaita lasereita, ammuslelun liian suuria nuolten liike-energioita, ja pieniä irtoavia osia on löytynyt leluista myös aiempien vuosien markkinavalvonnassa.

(MTV3)

Katso Tanja Huutosen juttu (Kymmenen uutiset 13.12.2012)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja