Leimahduksia ja roihuja – muista riittävät etäisyydet kynttilöitä poltettaessa

Kaikki tietävät, että kynttilöitä ei koskaan saa jättää palamaan ilman valvontaa. Mitä muuta olisi hyvä muistaa ennenkuin sytyttää kynttilät luomaan tunnelmaa syksyiseen iltaan.

Kynttilöitä poltettaessa on hyvä muistaa muutamia faktoja turvallisuudesta. 

Sillä ei ole merkitystä kuinka monta ja minkä kokoisia kynttilöitä laita kerralla palamaan. Tärkeintä on se, että ne ovat riittävän etäällä toisistaan. Liian lähekkäin ne voivat aiheuttaa allaspalon, eli lämpö nousee liian suureksi, liekit yhtyvät yhdeksi isoksi ja aiheuttavat vaaratilanteen.

Lämpökynttilöiden olisi hyvä olla toisistaan vähintään 3 senttimetrin etäisyydellä toisistaan. 

Lasikupissa olevat kynttilät sekä kruunukynttilät ja muut pitkä kynttilät tulisi olla vähintään 5 senttimetrin päässä toisistaan.

Pöytäkynttilöiden välillä olisi hyvä olla puolestaan vähintään 7 senttimetriä päässä.

Tarpeeksi tilaa ympärille

Turvallinen etäisyys kynttilöiden ja helposti syttyvien materiaalien kuten verhojen ja huonekasvien välillä on 30 senttimetriä.

Kynttilän yläpuolella tulee olla tyhjää tilaa vähintään 50 senttimetriä. Älä siis polta kynttilöitä esimerkiksi kirjahyllyssä.

Kynttilöitä ei myöskään saa polttaa liian pienessä tilassa, esimerkiksi pienessä lyhdyssä. Tällöin palokaasut jäävät pieneen tilaan jumiin ja liekki roihahtaa.

Lisäksi itse lämpöä tuottavia kynttilöitä ei saa polttaa muiden lämpöä tuottavien laitteiden lähellä tai päällä, kuten television tai takan.

Kun on aika sammuttaa kynttilät, tee se kynttilänsammuttimella. Kynttilää ei saisi koskaan sammuttaa puhaltamalla.Lue myös:

    Uusimmat