Leikkaus on ainoa keino alentaa syöpäriskiä – nämä tähdet kantavat altistavaa geeniä

Heidi Sohlberg kertoi tänään keskiviikkona Me Naiset -lehden haastattelussa kantavansa geenimutaatiota, jonka vuoksi hänellä on 80 prosentin todennäköisyys sairastua rintasyöpään. 

BRCA1- ja BRCA2-geenivirheet ovat periytyviä, ja ne altistavat rinta- ja munasarjasyöville. Heidi Sohlberg kertoi Me Naisten haastattelussa tänään keskiviikkona, että hän kantaa BRCA2-geenivirhettä. 

Haastattelussa Sohlberg kertoo, että hänen äitinsä sairastui rintasyöpään 32-vuotiaana ja menehtyi 37-vuotiaana. 34-vuotias Sohlberg harkitsee nyt rintojen poistoa, joka on ainoa tehokas keino syöpäriskin alentamiseen. 

Sohlberg ei ole ensimmäinen nainen, joka puhuu avoimesti kantamastaan geenivirheestä. 

Yksi maailman tunnetuimmista näyttelijöistä, Angelina Jolie Pitt, kertoi vuonna 2013 avoimesti käyneensä poistamassa rintansa. Hän kantaa BRCA1-geeniä, ja on menettänyt äitinsä, isoäitinsä ja tätinsä syövälle.

Vuonna 2015 hän poisti myös munasarjansa.

– Tiedän, ettei lapsieni tarvitse koskaan sanoa äitinsä kuolleen munasarjasyöpään, Jolie kirjoitti New York Timesissa leikkauksen jälkeen. 

Myös America's Got Talent -ohjelman juontaja ja rock-legenda Ozzy Osbournen vaimo, Sharon Osbourne, on kertonut syöpätaistelustaan. Hän sairastui vuonna 2002 paksusuolen syöpään, josta hän selviytyi pitkän kamppailun jälkeen. 

Lääkäri kuitenkin kertoi, että Osbournella on korkea syöpäriski geenivirheen vuoksi. Osbournella oli 65 prosentin mahdollisuus sairastua syöpään 70 ikävuoteen mennessä. Tämän vuoksi hän poisti molemmat rintansa. 

Myös näyttelijä Christina Applegate sai pysäyttävän syöpädiagnoosin vuonna 2007, kun hän oli vain 36-vuotias.

Applegate on kertonut, että hän kävi säännöllisissä syöpäkontrolleissa sen jälkeen, kun hänen äitinsä oli voittanut kamppailun rintasyöpää vastaan. 

Säännöllisissä tarkastuksissa löydettiin varhaisessa vaiheessa oleva syöpä ja kävi ilmi, että Applegate kantoi BRCA-geeniä. Hän päätti mennä leikkaukseen.

Huumorinaisena tunnettu Applegate kävi ennen leikkausta elämänsä ensimmäisessä ja viimeisessä alastonkuvauksessa. 

– Halusin, että niistä on paljon lähikuvia, jotta voisin tavallaan muistaa ne, hän kertoi CNN:n haastattelussa. 

Myös radiotähti Anni Hautala kantaa BRCA1-geeniä. Hautala kertoi Me Naisten haastattelussa menneensä testeihin vasta, kun Angelina Jolie oli kertonut leikkauksestaan.

Tätä ennen geenivirhe oli löydetty jo hänen äidiltään, ja isoisä ja täti olivat menehtyneet syöpään. 

– Testitulos oli valtava pettymys. Yhdessä hetkessä minulta vietiin vapaus kuvitella, että eläisin terveenä loppuun asti.

Hautala ei ole vielä toistaiseksi poistanut rintojaan, mutta on kertonut harkitsevansa sitä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja