Kaikilla Joensuussa partioivan Soldiers of Odin -ryhmän pomoilla useita rikostuomioita

Soldiers of Odin -katupartioryhmän “päällystön” edustajiksi ilmoittautuneille joensuulaismiehillä on taustallaan useita rikostuomioita.

Poliisi on vahvistanut MTV Uutisille tiedon miesten rikostaustasta.

Tuoko tämä jotain lisävakavuutta asiaan poliisin kannalta?

–  Kyllä tietysti poliisi tarkkailee ja pyrkii siihen, että järjestys säilyy myös heidän puoleltaan ja sovitut pelisäännöt pätevät, sanoo komisario Vesa Kostamo Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Ryhmä on ilmoittanut turvaavansa kantasuomalaisten liikkumista Joensuussa. Poliisin mukaan järjestyksen turvaaminen on sen tehtävä eikä tarvetta yksityisille partioille ole. 

Pahoinpitelyitä, varkauksia, ryöstö

Julkisuudessa esiintyneestä johtokolmikosta jokaisella on Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden langettamia tuomioita pahoinpitelyistä. Lisäksi kaksi miehistä on tuomittu varkauksista. 

Juha-Matti Kinnusen viimeisin tuomio – petoksesta – on viime syksyltä. Vuonna 2012 hänet tuomittiin ryöstöstä.

– Arvasin, että näitä vanhoja asioita kaivellaan. Minä yritän ihan oikeasti vain saada uuden mahdollisuuden ja päästä elämässä eteenpäin, Kinnunen sanoo nyt.

4:20

"Rikollisia on jo omasta takaa"

Kinnunen kertoo kääntäneensä uuden lehden elämässään.

– Haluan vilpittömästi auttaa muita ihmisiä. Olen nyt tajunnut, että elämässä on muutakin kuin raha. Haluaisin päästä veloistani eroon ja päästä maksamaan tälle valtiolle veroja.

Entä miten suhtautuisit esimerkiksi maahanmuuttajaan, jolla on samankaltainen tilanne rikostaustansa kanssa?

– Pointti on juuri se, että meillä on rikollisia omasta takaa. Tarvitseeko heitä tuoda ulkopuolelta lisää, Kinnunen kysyy.

Kinnunen myös ihmettelee väitteitä siitä, että Soldiers of Odinin jäsenet olisivat äärioikeistolaisia.

– En tunne olevani äärioikeistolainen enkä aio ryhtyä poliittiseen väkivaltaan. Ei isänmaallisuus tee ihmisestä äärioikeistolaista.

Kinnunen vakuuttaa, että Joensuun kaupungilla ei ole syytä olla huoleen heidän katupartiointinsa suhteen. Hän myös pyytää kaupunkia olemaan yhteydessä heihin.

Lehti: Kemissä pahoinpitely

Pohjolan Sanomat taas kertoo, että Soldiers of Odin -johtaja Mika Ranta on puolestaan tuomittu ulkomaalaisen pahoinpitelystä vuonna 2005.

Ranta ja hänen ystävänsä hyökkäsivät kahden ulkomaalaisen kimppuun kemiläisessä ravintolassa. He löivät molempia uhreja ja toisen käsi murtui, lehti kertoo.

Ranta tuomittiin myös muista rikoksista eli teräaseen ja kettingin hallussapidosta julkisella paikalla. Rikosten motiivit olivat oikeuden mukaan rasistisia.

Ranta sai rikoksesta rangaistukseksi 40 päiväsakkoa eli 240 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja