Mainos

Lehman Brothers haki konkurssiin

Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoiden kriisi kaatoi tänään maan neljänneksi suurimman investointipankin Lehman Brothersin. Kyse on Yhdysvaltain taloushistorian suurin yksittäinen konkurssi. Lisäksi toinen investointipankki Merrill Lynch ajautui maan suurimman liikepankin Bank of American syliin.

Lehman Brothersin konkurssin vaikutuksia ja mustan maanantain seurauksia ei vielä pystytä arvioimaan.

- Huomenna olemme viisaampia kuinka markkinat toimii. Ainutkertainen tilanne, emme tiedä kuinka osakemarkkinat tai korkomarkkinat toimii. Sen sijaan itse konkurssipesän selvitys tulee viemään vuosia, toteaa Varman sijoitusjohtaja Risto Murto.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan Lehmanin velat arvioidaan konkurssihakemuksessa 613 miljardiksi dollariksi ja varat 639 miljardiksi dollariksi. Lehmanin konkurssi on suurempi kuin investointipankki Drexel Burnham Lambertin kaatuminen vuonna 1990.

Yhdysvaltain suurin liikepankki Bank of America ilmoitti ostavansa investointipankki Merrill Lynchin 50 miljardilla dollarilla. Merrill Lynch kypsyi kauppaan kärsittyään heikkolaatuisista asuntolainoista alkaneesta kriisistä yhteensä 52,2 miljardin dollarin tappiot ja alaskirjaukset.

Suomessa selvitään kriisistä

Lehman Brothersin kaatuminen on ensimmäinen kerta, kun finanssilaitos päästetään konkurssiin. Fannie Mae ja Freddie Mac otettiin vielä viikko sitten valtion hoiviin, mutta tänään Fed pisti tukihanat kiinni: investointipankkeja ei enää pelasteta veronmaksajien rahoilla.

- Kyllä se ainutkertaisen paha on. Suomalaisilla on kokemuksia pankkikriisistä. Suuruusluokka näyttää olevan jotakuinkin sama, mutta muutettuna suureen talouteen eli USAhan, Murto sanoo.

Rahoitustarkastus uskoo, että suomalainen rahoitussektori selviää kansainvälisestä kriisistä kuitenkin suhteellisen hyvin.

- Suorat vaikutukset on varmaankin pieniä. Mutta luoton saatavuus ja hinta heikkenee.Aika varmasti USA nyt ajautuu Luottolamaan. Euroopassakin riskit ovat kasvaneet, Murto arvioi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.