Mainos

Lavastaja Hannu Lindholmille näyttämötaiteen valtionpalkinto

Näyttämötaiteen valtionpalkinto on myönnetty tänä vuonna lavastaja Hannu Lindholmille. Lindholm palkittiin tänään 13 000 euron valtionpalkinnolla Helsingissä.

Lindholmin töitä saattoi nähdä tänä syksynä kahdessa suuressa produktiossa Helsingissä. Lindholmin käsialaa olivat Suomen kansallisoopperassa esitetyn Einojuhani Rautavaaran uutuusoopperan Rasputinin sekä natsiestetiikkaa tyylikkäästi hyödyntäneen Helsingin kaupunginteatterin Albert Speer -näytelmän lavastukset.

Paljon vierailulavastuksiakin tekevä Lindholm on työskennellyt Tampereen työväen teatterissa vuodesta 1993 lähtien. Sitä ennen hänellä on ollut kiinnitykset Turun kaupunginteatteriin, Porin teatteriin sekä Vaasan kaupunginteatteriin. Palkintoperusteluissa mainitaan, että ahkeran Lindholmin jokainen lavastus on viimeistä silausta myöten harkittu, aina kekseliäs, riemullinen ja katsojalle oivalluksia antava.

Lähtökohtina Lindholmin työssä ovat aina teksti ja ohjaajan näkemys siitä. Lavastus ei leiju omissa taiteellisissa sfääreissään, vaan tukee kokonaisuutta.

-Kaikki teatterin tyylilajit ovat Lindholmin tyylilajeja. Hän heittäytyy yhtä taitavasti farssin, operetin ja vakavan draaman suunnitteluun, yhtä hyvin maamme suurimpien näyttämöiden kuin pienimpienkin tilojen lavastukseen, todetaan palkintolautakunnan perusteluissa.

Lindholm on tähän mennessä tehnyt satoja lavastuksia. Tampereen työväen teatterissa hänen töitään ovat olleet muun muassa Galilein elämä, Myrskyluodon Maija, Pitkäjärveläiset, Oliver ja Onnellisten maa. Yli 30 oopperalavastuksen joukossa on Rasputinin ohella muun muassa laajasti ylistetty Veitsi-oopperan lavastus Savonlinnan oopperajuhlilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.