Lauri Markkanen tienaa NBA:ssa vähemmän kuin Suomen NHL-tähdet, mutta pian hän räjäyttää pankin – näin hänen palkkansa nousee lähes Kimi Räikkösen ennätyslukemiin

Markkanen upotteli heittoja Susijengin harjoituksissa 0:29
Lauri Markkanen upotti heittoja Susijengin harjoituksissa kesällä 2018.

Chicago Bullsin suomalaistähti Lauri Markkanen tienaa NBA:ssa vielä suhteellisen matalia summia, mutta lähivuosina tilanne on muuttumassa merkittävästi. Markkasesta tulee hyvin mahdollisesti yksi historian kovapalkkaisimmista suomalaisurheilijoista.

Urheilussa menestystä voi mitata monella eri tavalla. Tärkeimmät tulokset saadaan suorituksista ja saavutuksista, mutta kun ammattilaisista on kyse, myös rahalla on urheilussa valtava merkitys. Raha kertoo etenkin urheilijan arvosta seuralleen, ympäristölleen ja koko lajilleen.

Lauri Markkanen on yksinäinen suomalaistähti NBA-taivaalla. Vuonna 2017 hänet varattiin ensimmäisellä kierroksella seitsemäntenä, minkä jälkeen odotukset Chicagossa ovat olleet korkealla. Sitä ne ovat edelleen, kun Markkanen on aloittamassa kolmatta kauttaan Michael Jordanin luoman 1990-luvun dynastian värittämässä seurassa.

NBA:ssa tulokassopimuksen arvo määräytyy muun muassa varausnumeron perusteella. Palkka myös nousee vuosi vuodelta. Tulokaskaudellaan 2017-18 Markkasen palkka oli 3,8 miljoonaa dollaria (nykyrahassa noin 3,6 miljoonaa euroa) ja seuraavalla kaudella 4,5 miljoonaa dollaria.

Alkavasta kaudesta Markkanen saa palkkaa 5,3 miljoonaa dollaria. Suomalaisten NHL-pelaajien huippu on palkkatasoltaan vielä selvästi Markkasen edellä. Suomalaiskiekkoilijoiden palkkataulukon koko kärkikymmenikkö tienaa ensi kaudella Markkasta enemmän. Taulukon kärjessä ovat Sebastian Aho ja Mikko Rantanen, jotka saavat 12 miljoonaa dollaria mieheen.

Markkasen palkka kuitenkin nousee entisestään tulokassopimuksen aikana. Vuoden päästä Markkasen palkka on jo 6,7 miljoonaa dollaria ja kaudella 2021-22 reilut yhdeksän miljoonaa dollaria. Sen jälkeen, tulokassopimuksen päätyttyä vasta onkin isojen rahojen vuoro.

Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, eikä Markkanen joudu kamppailemaan isompien loukkaantumisten kanssa, hänen ennustetaan tekevän viiden vuoden maksimisopimuksen kolmen vuoden päästä. Tällöin palkka olisi 25 prosenttia koko joukkueen palkkakatosta – tai peräti 30 prosenttia, jos Markkanen valitaan tähdistökentälliseen. Kun palkkakatto vielä nousee NBA:ssa jatkuvasti, kaudella 2022-23 Markkasen uskotaan tienaavan yli 30 miljoonaa dollaria vuodesta. Sopimuksensa viimeisenä vuonna Markkasen palkka voisi nousta jo yli 40 miljoonaan dollariin.

Silloin aletaan hätyytellä Kimi Räikkösenennätyslukemia F1-maailmasta. Jäämies tienasi Ferrari-kaudellaan 2009 peräti 45 miljoonaa dollaria, minkä arvo nykyrahassa olisi jo yli 50 miljoonaa dollaria.

Kuten Räikkösenkin, myös Markkasen kohdalla jättimäiset rahasummat kertovat vain siitä, kuinka merkittävästä urheilijasta on kyse. Sitten on vain aika näyttää olevansa kaiken sen arvoinen myös kentällä.

NBA-kausi alkaa lokakuun loppupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat