Laukaan asuntomessut

Asuntomessut on viime vuosina esiintynyt laajalla säteellä ympäri maan. Tuusulan jälkeen oli vuorossa Kajaani ja viime kesänä Kotka. Nyt etelärannikolta siirrytään taas sisämaahan, kun vuoden 2003 messut järjestetään Laukaalla.

"Laukaa sijoittuu sopivasti Kotkan ja Kajaanin väliin," tuumii myös Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Esko Seppänen. "Kyllä se on ihan tarkoitus, että eri vuosina ollaan maan eri puolilla."

Laukaan pääteema on - alueen sijainnin mukaisesti - suomalainen koti järvimaisemassa. Täällä ollaan Pellosniemessä, Saraveden rannalla. Rantaviivaa on paljon ja tonteista kahdeksalla oma ranta - rantarakentaminen on siis hyvin esillä. Muina johtoteemoina Seppänen mainitsee suomalaisen sisustuksen ja rakennusperinteen sekä lapset ja leikkipaikat.

Asuntomessujen tiimoillahan tapahtuu rakentamisen ja talojen esittelyn lisäksi yleensä muutakin - Laukaassa esimerkiksi"Yhdessä elämää"- hanke, jonka sisältänä on nuorten asuminen. Turvallisuus ja kyläyhteisö ovat myös esillä.

Pellosniemen messualue on tyypillinen täydennysrakennuskohde: uutta, erillistä asuntomessualuetta ei siis ole perustettu vaan se sijaitsee olemassa olevan rakennuskannan keskellä. Luonnonkaunis, 11 hehtaarin
suuruinen Pellosniemi on itse asiassa vanha pappilan ympäristö, joka sijaitsee aivan keskustaajaman kyljessä. Vanhasta pihapiiristä on jätetty muistuttamaan hirsiset väentupa ja aitta.

Energiansäästö esillä yhä vahvemmin

"Asuntokirjo on aika laaja," luonnehtii projektipäällikkö Olli Vaittinen. "Pienimmät ovat 130 neliötä yhdessä tasossa ja suurimmat noin 300 neliötä. Erityispiirre on ehkä se, että harkkotaloja on paljon - se johtuu alueen
rinneluonteesta."

Erillisiä omakotitaloja alueelle alueelle nousee 22 ja lisäksi on kolmen pientalon muodostama kytketty kortteli. Kerrostaloja itse messualueella ei ole, yksi oheiskohde kylläkin muutaman kilometrin päässä.

Energia ja sen käyttö ovat rakentamisessa nousseet yhä keskeisempään asemaan. Yksi Laukaan kohteista on matalaenergiatalo - ajatuksena on se, että koko talon energiankäytöstä vain 25% kuluu talon lämmittämiseen. Tähän pyritään jokseenkin kaikissa yksityiskohdissa - seinät ja yläpohja ovat erityisharkkoa, ilmanvaihto varustettu parhailla lämmön talteenottomenetelmillä ja ikkunat ovat luonnollisesti superlasia.

Saneerauskohteena Pellosniemessä on tyypillinen, 1970-luvulla rakennettu rivitalo. Tasakatto muutetiin harjakatoksi ja talo uusittiin muutenkin täysin.

Tutustumisen arvoinen kohde tulee olemaan myös kahirunkoinen, ohutlaasti-lämpörapattu talo. Suomessa tämä on vielä uusi rakennejärjestelmä, mutta keski-Euroopan markkinoilla tällaisia taloja on tehty jo 30 vuotta.

"Kyseessä on lämmöneristerappaus, jossa rappauskerros on suhteellisen ohut - tässä tapauksessa vajaa sentti," valottaa Jorma Mäkipää Optiroc Oy:stä. "Seinän polystyreenieriste on puolestaan 170 mm paksu ja vanhennettu tehtaalla siten, että seinässä ei tapahdu enää kutistumisia joten seinärakenteisiin ei synny rakoja."

Polystyreeni kiinnitetään seinään laastilla. Parin vuorokauden päästä pannaan paikalleen seinälevyt, vedetään uusi laasti styroksin pintaan ja asennetaan siihen muovilla pinnoitettu lasikuituverkko. Parin päivän
kuivumisen jälkeen pinta oikaistaan samalla sementtipohjaisella laastilla.

Ohutrappauslaasti voidaan pinnoittaa halutulla tavalla - joko maalaamalla sile soveltuvilla maaleilla tai jollakin hiertolaastilla. Sen voi tietysti myös ruiskuttaa.

Asuntomessuilla on vuosittain käynyt 150 - 200000 vierailijaa. Entä Laukaa - paljonko odotetaan?

"Tämähän on aina riippunut paljon paikkakunnasta," Seppänen toteaa. "Tavoite on tietysti mahdollisimman paljon; todennäköisesti kokonaismäärä asettuu tuon haarukan puoliväliin. Moni asia vaikuttaa: taloustilanne, bensan hinta, kesän säät... Mutta kyllä me uskomme, että ensi kesä on edellisten tavoin vilkas."

LAUKAAN ASUNTOMESSUT
11.7. - 10.8.2003

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja