Lastensuojelussa vuosikymmeniä työskennellyt Pia Penttala tiukkana kännykän käytöstä: "Ei niitä voi vain ottaa lapsilta pois"

Suomen Supernanny Pia Penttala suosittelee vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa ruutu- ja someajasta.

Supernanny Suomi -ohjelma nähdään AVAlla ensi keväänä. Ohjelman Supernanny Pia Penttala avaa MTV Uutisten haastattelussa lapsiperheille yleistä ongelmaa, jossa vanhemmat ja lapset joutuvat vastakkainasetteluun puhuttaessa kännyköiden ja pelien käytöstä. Penttala on työskennellyt pitkälti yli 20 vuotta lastensuojelussa

– Ei niitä voi vain ottaa lapsilta pois. Kun peli- tai someaikaa rajataan, niin vanhemman tehtävä on miettiä lapsen kanssa tai puolesta, että mitä siihen tilalle tulee, Penttala kertoo.

Penttala muistuttaa, että nykyajan lapset ovat syntyneet digiaikaan, jossa laitteiden käyttö on luonnollinen osa elämää.

– Se on heille ihan luonnollista. Meidän vanhempien tehtävänä on oikeasti selvittää, mitä siellä on ja mitä siellä tehdään.

Supernanny kehottaa vanhempia keskustelemaan lastensa kanssa, jotta tie miten pitkään joku peli saattaa kestää tai mitä lapsen somemaailma vaatii.

– Jos on peli, joka kestää puolitoista tuntia ja menet törkeästi katkaisemaan sen, niin tulee turha konfliktin paikka. Pitää tehdä yhteinen sopimus, josta pidetään kiinni.

Lapsen puhelimen tarkistaminen on viesti lapselle

Penttalan mukaan vanhemmilla on oikeus tarkistaa lastensa puhelimet ja pelivälineet, jotta tiedetään mitä ne sisältävät.

– Jokainen vanhempi maksaa lapsensa puhelimet ja liittymät. Kyllä heillä on oikeus ja vastuu tietää, mitä niillä tehdään. Sellainen avoin keskustelu yhdessä, puhelimen historian katsominen ja tarkkailu. Siitä ei tarvitse tehdä vastakkainasettelua, jos pitää sitä ihan normaalina käytäntönä. Se on se viesti lapselle, että minä hoidan ja huolehdin sinusta.

Suomen Supernanny AVAlla keväällä 2019.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja