Lastenlasten seura tekee hyvää aivoille – kunhan sitä ei ole liikaa

Ajan viettäminen lastenlasten kanssa kuuluu monen isoäidin lempipuuhiin, ja myös tutkimus näyttää puhuvan sen puolesta – kunhan määrä pysyy kohtuullisena.

Lastenlasten kaitseminen voi auttaa pitämään isoäidin mielen terävänä. Tähän tulokseen tultiin Menopause-julkaisussa vuonna 2014 ilmestyneessä tutkimuksessa. Australiassa tehtyyn tutkimukseen osallistui 186 iältään 57–68-vuotiasta naista. Heistä 120 oli isoäitejä.

Ne isoäidit, jotka auttoivat lastenlastensa hoidossa ainakin kerran viikossa, saivat kolmessa eri kognitiivisessa testissä parhaimmat pisteet. Tutkijat päättelivät, että lastenlasten seura voisi mahdollisesti vähentää muistisairauden riskiä.

Aiemmatkin tutkimukset viittaavat siihen, että sosiaalinen vuorovaikutus ylipäätään voi edistää ikäihmisten mielenterveyttä.

Kannattaa kuitenkin huomata, että naiset, jotka viettivät lastenlasten kanssa viikoittain viisi päivää tai enemmän, saivat kognitiivisissa testeissä huomattavasti alhaisemmat pisteet. He myös kokivat lastenlasten vanhempien eli omien lastensa vaativan heiltä liikaa.

Isovanhemman kielletyt tunteet

Mitä haasteita, paineita ja kiellettyjä tunteita isovanhemmuuteen liittyy? Siitä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa toukokuussa 2015. Vieraana oli perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa Väestöliitosta.

Isovanhemman kielletyt tunteet 25:43

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja