Lasten hengen vaatineen mökkipalon seuraukset: Parempaa valvontaa sähköasennuksiin ja lisää palovaroittimia – "Ihmiset suhtautuvat aika kepeästi sähköasennusten tekemiseen"

Otkes julkisti Levin tuhoisan mökkipalon syyn 30:54

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan vuokramökkien paloturvallisuudessa on parannettavaa. Otkesin tutkinta kolmen lapsen kuolemaan johtaneesta Levin mökkipalosta julkaistiin tänään. Vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi Onnettomuustutkintakeskus suosittaa muun muassa sähköasennusten tarkempaa valvontaa ja palovaroittimien määrän lisäämistä.

Huhtikuussa Levillä sattuneessa mökkipalossa menehtyi kolme lasta. Palon syy oli virheellisesti asennettu lattialämmitys.

– Tulipalo syttyi lattialämmityksestä, sähkökäyttöisestä lattialämmityksestä, jonka asennuksessa oli tehty merkittäviä virheitä, kertoo tutkinnanjohtaja Kai Valonen Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Vuokramökkien paloturvallisuudessa parannettavaa

Levin palon selvitystyö paljasti, että vuokramökkien paloturvallisuudessa on parannettavaa. Onnettomuustutkintakeskus haluaa lisää viranomaisvalvontaa, jotta voidaan varmistaa, että sähkötyöt tekee aina pätevä urakoitsija.

– Meillä on sellainen käsitys, että ihmiset suhtautuvat aika kepeästi sähköasennusten tekemiseen. Jokaisen ilman muuta kannattaa oman turvallisuutensa takia valita kunnollinen sähköurakoitsija eikä teettää sillä kummin kaimalla, joka joskus on nähnyt sähkökaapelin, huomauttaa johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta.

Onnettomuustutkintakeskus kiinnittää huomiota myös palovaroittimien määrään.

– Meidän suositus on sellainen, että jokaisessa asuinhuoneessa kannattaa olla palovaroitin, jokaisessa makuuhuoneessa, mutta myös oleskelutiloissa ja poistumisreiteillä. Palovaroittimet ovat halpoja, niitä kannattaa lisätä. Suosisin myös yhteen kytkettyjä varoittimia eli kun yksi hälyttää, muutkin hälyttävät, ohjeistaa Valonen.

Lapset eivät aina herää palovaroittimen ääneen

Tutkimusten mukaan lapset eivät välttämättä herää palovaroittimen ääneen.

– Siitä on vahvaa tutkimusnäyttöä, että jostain syystä lapset eivät reagoi palovaroittimen ääneen samalla tavalla kuin aikuiset. Lapset heräävät varsin huonosti palovaroittimen ääneen, vaikka aikuisen korvaan ääni on aika raju. Tämä antaa suuren vastuun vanhemmille huolehtia lapsista myös siinä tilanteessa, jos tulipalo iskee, muistuttaa Nurmi.

Sekä vuokramökkien omistajien että käyttäjien pitäisi kiinnittää aiempaa enemmän huomiota paloturvallisuuteen.

– Suositusten ydin on siinä, että sekä mökkivuokraajat että ne, jotka tulevat käyttämään vuokramökkejä, tarvitsevat tiiviit ohjeet siitä, miten juuri tässä kohteessa turvallisuudesta huolehditaan. Ja miten mahdollisessa tulipalotilanteessa juuri tästä mökistä turvallisesti poistutaan, summaa Nurmi.

 

Lue myös:

    Uusimmat