Lasse-jänis peittoaa Findyn kisamaskottivertailussa

Kaikkien aikojen ensimmäisissä yleisurheilun MM-kilpailuissa Helsingissä 1983 suomalaisurheilijoilla oli elämää suurempi kirittäjä. Kisojen maskottina veikeili Lasse-jänis. Nimensä maskotti oli saanut yleisöäänestyksen perusteella. Eläinkunnan edustajista jänis oli valittu siksi, että "se on suomalaismetsien ja peltojen vauhdikas asukki". 'Lassen' esikuva oli tietysti 1970-luvun kestävyysjuoksukuningas Lasse Virén.

Suomen yleisurheilijoiden kahden mitalittoman arvokisamatkan (MM-Pariisi 2003, olympia-Ateena 2004) jälkeen järjestäjät ovat pähkäilleet, millä markkinoida tämänkertaisia MM-kisoja. Myyvät yleisurheilevat esikuvat puuttuvat.

Toista oli elokuussa 1983. Virén oli voitoillaan juossut nimensä kaikkien huulille. Ei ihme, että 22 vuotta sitten virallisten kisatuotteiden joukossa oli Lasse-lautasta, Lasse-pyyhettä, Lasse-riipusta ja Lasse-viiriä. Totta kai kaupan oli myös metrin korkuinen Lasse-jänis hintaan 475 markkaa.

Lasse ei lähde MM-kisoista kantamallakaan. Virallisten kisatuotteiden listalta häntä on turha etsiä, mutta 2005 MM-kilpailuja kunnioittaa läsnäolollaan parimetrinen Lasse-patsas, 250 metriä Olympiastadionin päädystä etelään.

Vuoden 2005 kisojen maskottina Findy

Lasse on letkeä suomalaiskansallinen nimi ja jänis kansallista eläinkuvastoamme. Näillä eväillä Suomi-kuva 1983 kirkastui entistä supisuomalaisemmaksi.

Vuoden 2005 MM-kisojen maskotti tottelee nimeä 'Findy'. Erilaisissa painomateriaaleissa ja virallisissa lisenssituotteissa seikkailevan suippopäisen olion on määrä kuvata Olympiastadionin tornia.

Ajat näkyvät muuttuneen. Suurin osa tämänkertaisten kisojen maskotille ehdotetuista nimistä oli englanninkielisiä, Findyn ohella sellaisia kuin Sporty, Torny tai Towery. Hajaääniä saivat Paavo Nurmi, Tiina Lillak, Seppo Räty ja paluuta havitellut Lasse Virén, mutta englanninkielen ylivallalle hekään eivät voineet mitään.

Leppoisan Lassen jälkeen Findy on kolhon oloinen tuttavuus. Suippopää ei tornimaisella olemuksellaan herätä suurta luottamusta. Syyskuussa 2001 Yhdysvalloissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen torni on ollut lähinnä kauhun vertauskuva.

MM-kisojen tuotteistaminen kasvanut

Tuotteistaminen on ottanut muutaman loikan eteenpäin sitten 1983 MM-kilpailujen. Pelkästään MM-kisapinssejä on myynnissä toista kymmentä erilaista. Kisatuotteiden hintahaitari venyy, sillä luottokorttinsa saldoa on mahdollista höylätä vaikkapa 652 eurolla ostamalla Golden star -kaulakorun.

Niin laaja kuin tämän vuoden MM-kisojen virallinen tavaravalikoima onkin, listalta puuttuu muutama 1983 MM-kisoja rikastuttanut tuote. Esimerkiksi kalahattua (39 markkaa 1983) on MM-verkkokaupan myyntilistalta turha hakea. Samoin kisatuikku (30 markkaa) on pudonnut myytävien tuotteiden joukosta.

Kaiken huipuksi kisamaskoteista Findy on 22 vuotta vanhempaa Lassea rutkasti lyhyempi. Tämänkertaisista MM-kisoista voi hankkia itselleen enimmillään 30-senttisen pehmolelun, kun Lasse-jäniksellä oli mittaa tasan metri.

Valtioita ja tukijoita kadonnut

MM-kilpailuihin 1983 osallistui monta sellaista valtiota, joita ei enää maailmankartalla ole. Kisojen viidestä parhaasta mitalimaasta ovat lakanneet olemasta DDR, Neuvostoliitto, Tshekkoslovakia ja Länsi-Saksa. Ainoana pelissä 22 vuoden takaa on Yhdysvallat.

Edellisten Helsingin MM-kilpailujen kisaopasta silmäilemällä huomaa, että noutaja on tullut muutamalle muullekin. 1983 kisaoppaassa mainostavista yrityksistä manan majoille ovat ajat sitten menneet Säästöpankki, Yhdyspankki ja Kansallis-Osake-Pankki sekä E-Centrum.

Nokia elää, mutta on sekin kokenut muutoksia. Tällä hetkellä maailman kuudenneksi arvostetuimmaksi tuotemerkiksi arvioitu Nokia mainosti 1983 itseään kirjailija Hannu Salamaa lainaten otsikolla "Siinä Nokia missä tekijä". Oy Nokia Ab:n päätoimialoihin kuuluivat tuolloin mm. metsä-, kumi- ja kaapeliteollisuus.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat