Laskiaisen klassikot uusilla mausteilla

Laskiainen lasketaan ja paastonaika alkaa, mutta ennen paastoa herkutellaan.

Laskiainen on kristillisen kirkkovuoden juhla. Ennen vanhaan laskiaistiistaista alkoi 40 päivän paasto, jota edelsi iloinen juhliminen. Laskiaisena tarjottiin perinteisesti paljon ruokaa, jonka piti olla mahdollisimman rasvaista. Tällä uskottiin varmistettavan ruoan saatavuus seuraavaksi vuodeksi.

Suomessa laskiaista juhlitaan nykypäivänä perheen kesken talvisissa riennoissa. Ruokapöydässä nähdään useimmiten itse tehtyä hernekeittoa, laskiaispullia sekä pannukakkua. Kokeile tänä vuonna laskiaisen herkkuja hieman uusilla mausteilla.

Currylla maustettu vihreä hernekeitto

Tässä todella helppo hernesoppa, jonka valmistat hetkessä. Curry antaa perinteiselle hernekeitolle uuden säväyksen.

Neljälle:

400 g pakasteherneitä
2 keltasipulia, hienonnettuina
1 rkl voita
1 tl currya
1 dl persiljaa
½ dl ruohosipulia, hienonnettuna
10-12 dl vaaleaa lientä

1. Paista sipulia, voita ja currya kattilassa. Lisää liemi, keitä 10 minuuttia ja lisää herneet ja persilja. Ota kattila liedeltä, sekoita mukaan ruohosipuli ja tarjoile.

Kinuski-laskiaispullat

Kinuskista saa mukavaa vaihtelua perinteisille hillo- ja mantelimassatäytteisille laskiaispullille.

noin 20–30 kpl

2 pkt Myllyn Paras Pullataikinaa (pakaste, 2 x 1 kg)

tai 5 dl maitoa tai maitojuomaa
50 g hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
noin 15 dl Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja (noin 1 kg)
noin 150 g voita tai margariinia

Kinuski-hillotäyte:
2½ dl vaahtoutuvaa kermaa
½ dl kinuskikastiketta
noin 3 dl vadelmahilloa
Pinnalle: munaa, raesokeria/mantelirouhetta

Sulata pullataikinalevyt jääkaapissa yön yli tai levittäen ne huoneenlämpöön ainakin puoleksi tunniksi.

Yhdistä sulaneet taikinalevyt yhdeksi isoksi pullataikinaksi ja anna kohota tämän jälkeen peitettynä lämpimässä paikassa normaaliin pullataikinan tapaan (½–1 tuntia). Hyvä paikka on 40-asteisen uunin keskitasolla tai keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä.

Tai tee taikina itse:

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan.

Kun pakastetaikina tai itse tehty taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta paksu pötkö ja jaa se 20–30 osaan riippuen siitä, kuinka isoja pullia haluat. Pyörittele paloista pikkupullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Voit myös jättää raesokerin pois ja laittaa lopuksi paistetun pullan päälle tomusokeria. Paista pikkupullat noin 225-asteisen uunin keskitasolla 5–10 minuuttia.

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen varovasti huoneenlämpöistä kinuskikastiketta, sekoita vain vähän. Leikkaa jäähtyneistä pullista hattu irti. Laita pullan väliin reilusti vadelmahilloa ja kinuskikermaa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras

Herkullinen pannari laskiaiseksi

Perinteisten pullien sijaan laskiaisena voi nauttia myös muita herkkuja. Kokeile tätä suussa sulavaa, helposti valmistuvaa pannukkakkua ja nautiskele marjaisan hillon kera.

Herkulliseen pannariin saat lisämakua käyttämällä ohrajauhoja, mutta halutessasi voit tehdä pannukakun myös kokonaan vehnäjauhoilla. Kardemumma on piste i:n päällä ja antaa pannarille pienen säväyksen , mutta senkään käyttö ei ole pakollista.

Iso (reunallinen) uunipellillinen

1 l maitoa, laktoositonkin käy
4 munaa
3 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2 dl Myllyn Paras Ohrajauhoja
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
(1 tl vaniljasokeria)

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Sekoita kaikki pannukakkutaikinan ainekset keskenään. Anna taikinan turvota uunin lämpenemisen ajan. Vuoraa leivinpaperilla iso reunallinen uunipelti ja voitele se rasvalla. Kaada siihen pannaritaikina. Paista uunin keskitasolla n. 25 min kauniin väriseksi.

Tarjoile mansikka(tuore)hillon kanssa.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras Oy

Petra Kiiski / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat