Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Koko Suomi leipoo: Suolainen porkkanapiiras, Ilonan resepti

Julkaistu 08.04.2025 13:35

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leipurit loihtivat ihania herkkuja.

Paahdetut valkosipuliporkkanat

  • 500 g porkkananippu, naatillinen
  • 4 kpl valkosipulinkynttä, kotimainen
  • 0,25 tl suolaa
  • 15 g voita

Kirkastettu voi

  • 200 g voita

Chimichurri

  • 50 g porkkanannaattia
  • 0,5 tl suolaa
  • 4 kpl valkosipulinkynttä
  • 60 g kirkastettua voita (edellisestä vaiheesta)
  • Taikina pohjaan
  • 200 g vehnäjauhoja
  • 0,25 tl suolaa
  • 100 g voita, jääkaapista
  • 2-3 rkl porkkanatäysmehua
  • n. 2 dl vehnäjauhoja taikinan työstämiseen

Ruskistettu voi

  • 30 g voita
  • hera edellisestä vaiheesta

Valmistusohje

PAAHDETUT VALKOSIPULIPORKKANAT: Lämmitä uuni kiertoilmalle 180 asteeseen. • Kuori porkkanat tarvittaessa (varhaisporkkanoita ei tarvitse) ja halkaise ne tarvittaessa n. 1 cm paksuisiksi. Säästä kuoret tai vaihtoehtoisesti kaksi pikkuporkkanaa sipsejä varten. Raasta valkosipulinkynnet. Sulata voi ja sekoita siihen valkosipuli ja suola. Laita porkkanat pellille leivinpaperin päälle ja sekoita maustevoi niihin. Kypsennä uunissa n. 15-20 minuuttia, kunnes porkkanat alkavat kypsyä, mutta ovat vielä napakoita. 

KIRKASTETTU VOI: Sulata voi pienessä kattilassa matalalla lämmöllä sekoittamatta, kunnes voi on kokonaan sulanut ja kiinteä faasi erottuu nestemäisestä. Ota kattila pois liedeltä ja anna seistä 5 minuuttia. Kaada kirkas voi toiseen kattilaan, ja jätä hera alkuperäiseen kattilaan. Kirkas voi
käytetään porkkanasipsien friteeraukseen ja chimichurriin, ja hera ruskistettuun voihin. 

CHIMICHURRI: Raasta valkosipuli. Hienonna porkkanannaatit paksuja varsia lukuun ottamatta teholeikkurissa. Sekoita joukkoon suola ja valkosipuli ja n. 60 g kirkastettua voita.

TAIKINA POHJAAN: Kuutioi voi ja laita se vehnäjauhon ja suolan kanssa yleiskoneen kulhoon. Sekoita lapavatkaimella, kunnes massa on murumaista. Lisää porkkanamehua sen verran, että massasta tulee yhtenäinen ja helposti käsiteltävä. Kauli taikina levyksi ja nosta kaulimen avulla pitkänmalliseen irtopohjavuokaan (vetoisuus 0,7 l). Painele taikina vuokaan, pistele pohja ja laita hetkeksi kylmään. Valmistele sillä aikaa porkkanat. Paina foliolla taikinan reunat tiiviisti vuoan reunoille. Esipaista foliot reunoilla n. 15 minuuttia samaan aikaan porkkanoiden kanssa. Levitä n. 2/3 chimichurrista pohjan päälle. Kun porkkanat ovat kypsiä, asettele ne chimichurrin päälle kauniisti. Laita porkkanoiden päälle folio, jotta ne eivät tummu liikaa paistossa. Paista kiertoilmalla 180 asteessa n. 15 minuuttia. Jäähdytä.

RUSKISTETTU VOI: Ota tyhjä kuumuutta kestävä astia valmiiksi esille. Ala kuumentamaan heraa kattilassa jatkuvasti sekoittaen. Kun hera alkaa vaahdota ja ruskistua, siirrä se tyhjään astiaan. Varo polttamasta. Vie hetkeksi jääkaappiin. Kun ruskistettu hera on jäähtynyt vähintään huoneenlämpöiseksi, yhdistä se voihin ja vaahdota kuohkeaksi. Jos voi ei vaahtoudu, vie se hetkeksi kylmään, ja vaahdota sitten uudelleen. Pursota vaahdotetusta voista koristepursotukset leivinpaperille. Jäädytä ja nosta jäähtyneen piiraan reunoille.

PORKKANASIPSIT: Kuivaa porkkanankuoret tai leikkaa varhaisporkkanoista ohuita siivuja ja kuivaa ne talouspaperilla. Kuumenna kirkastettu voi n. 180 asteeseen ja friteeraa porkkanankuoret siinä. Nosta valmiit porkkanasipsit talouspaperin päälle. Friteeraa tarvittaessa uudelleen, jos sipsit
jäivät nahkeaksi. Ripottele sipsien päälle suolaa ja nosta ne sitten ruskistetusta voista tehtyjen pursotusten päälle. 

VIIMEISTELY: Levitä loppu chimichurri piiraan päälle. Voit tarvittaessa ohentaa chimichurria pienellä määrällä porkkanamehua.

Lisää aiheesta:

Koko Suomi leipoo: Kukkaan puhjennut juustopiiras, Ilonan reseptiKoko Suomi leipoo: Chicken ale pie, Sarahin reseptiKoko Suomi leipoo: Cheddar-peruna-sipulipiirakka, Johannan reseptiKoko Suomi leipoo: Pitsinen Homity pie, Lauran reseptiKoko Suomi leipoo: Omena-kinuski-minijuustokakut, Paulan reseptiKoko Suomi leipoo: Andersin merellinen juustopiirakka
Koko Suomi leipooKoko Suomi leipoo -reseptitLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo
  • 10.6.13:58
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Kesäheinän juhlakattaus, Sarahin resepti

  • 10.6.13:35
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Juhannusjuhlat, Johannan resepti

  • 5.6.14:18
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Keskikesä saaristossa, Ilonan resepti

  • 5.6.12:55
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: ”Sweet and savoury” -tartaletit, Sarahin resepti

  • 5.6.12:37
    Koko Suomi leipoo -reseptit

    Koko Suomi leipoo: Raparperikerkkis, Lauran resepti