Laskiainen luonnistuu myös luomuna

Laskiaisperinteen mukaisesti pulkkamäkeä laskiessa huudetaan pitkiä pellavia. Pitkien pellavien huutaminen on toive hyvästä viljasadosta seuraavana kesänä. Hyvän sadon toivominen on jälleen ajankohtainen, sillä maanviljelijät suunnittelevat ja valmistautuvat jo tulevaan viljelykauteen. Näin tekevät myös luomuviljelijät, joita Suomessa on jo reilut 5 000 eli noin seitsemän prosenttia kaikista maatiloista. Luomutilojen määrä on viime vuosina noussut erityisesti Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Suomen maanviljelyspinta-alasta on 7,1 prosenttia luomutuotannossa.

Perinteistä hernekeittoa ja rapeita vohveleita

Laskiaismäen jälkeen on mukava nauttia perinteisestä höyryävän lämpimästä hernekeitosta, kuumasta kaakaosta ja laskiaispullista. Hernekeiton voi valmistaa myös luomuraaka-aineista. Luomuherneen osuus on lähes 32 prosenttia maamme herneviljelypinta-alasta. Palkokasveilla, kuten apilalla ja herneellä, on luomutuotannon viljankierrossa tärkeä merkitys. Ne sitovat kasveille tärkeää typpeä ilmakehästä ja parantavat näin pellon viljantuotantokykyä.

Maukkaan keiton luomuherneet löytyvät helposti kauppojen viljatuoteosastolta. Luomuhernekeittoa on saatavilla myös purkissa kaupan hyllyiltä. Kasvisruokavaliota noudattaville löytyy lihaton luomuvaihtoehto. Makeaksi jälkiruoaksi voi valita rapeat luomuvohvelit.

Luomuhernekeitto

500 g kuivattuja luomuherneitä 2 - 3 l vettä 1 luomusipuli 400 g luomusian potkaa, lapaa tai kylkeä meiramia suolaa

1. Huuhdo herneet ja liota niitä noin 12 tuntia. 2. Paloittele liha ja kuorittu sipuli kattilaan,lisää vesi ja mausteet. Keitä liha lähes kypsäksi. 3. Lisää herneet ja keitä vielä 1 1/2 - 2 tuntia, eli kunnes herneet ovat kypsiä. 4. Mausta meiramilla ja lisää tarvittaessa suolaa. 5. Mikäli käytät savustettua lihaa, erillistä lihan kypsennystä ei tarvita, vaan kaikki aineet voidaan yhdistää ja keittää, kunnes herneet ovat kypsiä.

Luomukasvissosekeitto

1 l vettä n. 500 g luomukasviksia, esim. herneitä, porkkanaa, purjoa, sipulia, kukkakaalia, perunaa 1 1/2 - 2 tl suolaa 1-2 rkl luomuyrttimausteita 2-3 tl luomuhunajaa 1-2 dl luomukuohukermaa

Kiehauta vesi sekä suola ja lisää kasvikset kiehuvaan kypsymisjärjestyksessä. Keitä kasvikset kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta. Kuumenna uudelleen, lisää kerma, mutta älä kiehauta enää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai yrttimausteita. Tarjoa esim. luomusämpylöiden ja luomujuuston kera.

Rapeat luomuvohvelit

(n. 10 vohvelia) 2 dl luomukananmunavalmistetta 4 dl luomumaitoa 1 dl luomukuohukermaa 31/2 dl luomuvehnäjauhoja 1/2 tl soodaa 2 tl luomusokeria 1/2 tl suolaa

Lisäksi: 3 dl luomukuohukermaa vaahdotettuna 1 pss luomumarjasekoitusta TAI 1 pss luomuhillomarjoja pussin ohjeen mukaan valmistettuna

1. Sekoita kaikki aineet yhteen vohvelitaikinaksi, sooda jauhoihin sekoitettuna ja anna taikinan turvota 15-30 minuuttia. 2. Paista taikinasta vohveleita vohveliraudalla ja tarjoa kermavaahdon ja marjojen tai hillon

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat