Laskiaisperinteen mukaisesti pulkkamäkeä laskiessa huudetaan pitkiä pellavia. Pitkien pellavien huutaminen on toive hyvästä viljasadosta seuraavana kesänä. Hyvän sadon toivominen on jälleen ajankohtainen, sillä maanviljelijät suunnittelevat ja valmistautuvat jo tulevaan viljelykauteen. Näin tekevät myös luomuviljelijät, joita Suomessa on jo reilut 5 000 eli noin seitsemän prosenttia kaikista maatiloista. Luomutilojen määrä on viime vuosina noussut erityisesti Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Suomen maanviljelyspinta-alasta on 7,1 prosenttia luomutuotannossa.
Perinteistä hernekeittoa ja rapeita vohveleita
Laskiaismäen jälkeen on mukava nauttia perinteisestä höyryävän lämpimästä hernekeitosta, kuumasta kaakaosta ja laskiaispullista. Hernekeiton voi valmistaa myös luomuraaka-aineista. Luomuherneen osuus on lähes 32 prosenttia maamme herneviljelypinta-alasta. Palkokasveilla, kuten apilalla ja herneellä, on luomutuotannon viljankierrossa tärkeä merkitys. Ne sitovat kasveille tärkeää typpeä ilmakehästä ja parantavat näin pellon viljantuotantokykyä.
Maukkaan keiton luomuherneet löytyvät helposti kauppojen viljatuoteosastolta. Luomuhernekeittoa on saatavilla myös purkissa kaupan hyllyiltä. Kasvisruokavaliota noudattaville löytyy lihaton luomuvaihtoehto. Makeaksi jälkiruoaksi voi valita rapeat luomuvohvelit.
Luomuhernekeitto
500 g kuivattuja luomuherneitä 2 - 3 l vettä 1 luomusipuli 400 g luomusian potkaa, lapaa tai kylkeä meiramia suolaa
1. Huuhdo herneet ja liota niitä noin 12 tuntia. 2. Paloittele liha ja kuorittu sipuli kattilaan,lisää vesi ja mausteet. Keitä liha lähes kypsäksi. 3. Lisää herneet ja keitä vielä 1 1/2 - 2 tuntia, eli kunnes herneet ovat kypsiä. 4. Mausta meiramilla ja lisää tarvittaessa suolaa. 5. Mikäli käytät savustettua lihaa, erillistä lihan kypsennystä ei tarvita, vaan kaikki aineet voidaan yhdistää ja keittää, kunnes herneet ovat kypsiä.


