Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Laskiainen luonnistuu myös luomuna

Kuva: Finfood Luomu
Kuva: Finfood LuomuKuva: Finfood Luomu
Julkaistu 27.02.2003 11:51

Laskiaisperinteen mukaisesti pulkkamäkeä laskiessa huudetaan pitkiä pellavia. Pitkien pellavien huutaminen on toive hyvästä viljasadosta seuraavana kesänä. Hyvän sadon toivominen on jälleen ajankohtainen, sillä maanviljelijät suunnittelevat ja valmistautuvat jo tulevaan viljelykauteen. Näin tekevät myös luomuviljelijät, joita Suomessa on jo reilut 5 000 eli noin seitsemän prosenttia kaikista maatiloista. Luomutilojen määrä on viime vuosina noussut erityisesti Ahvenanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Suomen maanviljelyspinta-alasta on 7,1 prosenttia luomutuotannossa.

Perinteistä hernekeittoa ja rapeita vohveleita

Laskiaismäen jälkeen on mukava nauttia perinteisestä höyryävän lämpimästä hernekeitosta, kuumasta kaakaosta ja laskiaispullista. Hernekeiton voi valmistaa myös luomuraaka-aineista. Luomuherneen osuus on lähes 32 prosenttia maamme herneviljelypinta-alasta. Palkokasveilla, kuten apilalla ja herneellä, on luomutuotannon viljankierrossa tärkeä merkitys. Ne sitovat kasveille tärkeää typpeä ilmakehästä ja parantavat näin pellon viljantuotantokykyä.

Maukkaan keiton luomuherneet löytyvät helposti kauppojen viljatuoteosastolta. Luomuhernekeittoa on saatavilla myös purkissa kaupan hyllyiltä. Kasvisruokavaliota noudattaville löytyy lihaton luomuvaihtoehto. Makeaksi jälkiruoaksi voi valita rapeat luomuvohvelit.

Luomuhernekeitto

500 g kuivattuja luomuherneitä 2 - 3 l vettä 1 luomusipuli 400 g luomusian potkaa, lapaa tai kylkeä meiramia suolaa

1. Huuhdo herneet ja liota niitä noin 12 tuntia. 2. Paloittele liha ja kuorittu sipuli kattilaan,lisää vesi ja mausteet. Keitä liha lähes kypsäksi. 3. Lisää herneet ja keitä vielä 1 1/2 - 2 tuntia, eli kunnes herneet ovat kypsiä. 4. Mausta meiramilla ja lisää tarvittaessa suolaa. 5. Mikäli käytät savustettua lihaa, erillistä lihan kypsennystä ei tarvita, vaan kaikki aineet voidaan yhdistää ja keittää, kunnes herneet ovat kypsiä.

Luomukasvissosekeitto

Kuva: Finfood LuomuKuva: Finfood LuomuKuva: Finfood Luomu

1 l vettä n. 500 g luomukasviksia, esim. herneitä, porkkanaa, purjoa, sipulia, kukkakaalia, perunaa 1 1/2 - 2 tl suolaa 1-2 rkl luomuyrttimausteita 2-3 tl luomuhunajaa 1-2 dl luomukuohukermaa

Kiehauta vesi sekä suola ja lisää kasvikset kiehuvaan kypsymisjärjestyksessä. Keitä kasvikset kypsiksi. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta. Kuumenna uudelleen, lisää kerma, mutta älä kiehauta enää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai yrttimausteita. Tarjoa esim. luomusämpylöiden ja luomujuuston kera.

Rapeat luomuvohvelit

Kuva: Finfood LuomuKuva: Finfood LuomuKuva: Finfood Luomu

(n. 10 vohvelia) 2 dl luomukananmunavalmistetta 4 dl luomumaitoa 1 dl luomukuohukermaa 31/2 dl luomuvehnäjauhoja 1/2 tl soodaa 2 tl luomusokeria 1/2 tl suolaa

Lisäksi: 3 dl luomukuohukermaa vaahdotettuna 1 pss luomumarjasekoitusta TAI 1 pss luomuhillomarjoja pussin ohjeen mukaan valmistettuna

1. Sekoita kaikki aineet yhteen vohvelitaikinaksi, sooda jauhoihin sekoitettuna ja anna taikinan turvota 15-30 minuuttia. 2. Paista taikinasta vohveleita vohveliraudalla ja tarjoa kermavaahdon ja marjojen tai hillon

Lue myös laskiaisen makuja ja laskiaispullat kevyesti.

(MTV3-Finfood)

Lisää aiheesta:

Influenssakausi käynnistynyt kunnolla – "Herkimmin tarttuvia viruksia"Mitä myyntiin joulumyyjäisiin? Nämä leivonnaiset viedään käsistäMoni mokaa joulukukkien kanssa: "Ihmisille on tullut pettymyksenä"Kun BMW-kuskin tutun reitin yksityiskohta muuttui, rysähti – katso varoittava video HelsingistäNäin vaarallisen suojatien ylitys sujui Helsingin aamuruuhkassa – huomaisitko sinä nämä jalankulkijat ratin takaa?Tee itse piparijäätelöä – tarvitset vain neljä ainesosaa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:38
    Influenssa

    Influenssakausi käynnistynyt kunnolla – "Herkimmin tarttuvia viruksia"

  • 16:44
    Jouluruoka

    Mitä myyntiin joulumyyjäisiin? Nämä leivonnaiset viedään käsistä

  • 12:27
    Joulu

    Moni mokaa joulukukkien kanssa: "Ihmisille on tullut pettymyksenä"

  • 09:59
    Autot

    Kun BMW-kuskin tutun reitin yksityiskohta muuttui, rysähti – katso varoittava video Helsingistä

  • 08:24
    Liikenneturvallisuus

    Näin vaarallisen suojatien ylitys sujui Helsingin aamuruuhkassa – huomaisitko sinä nämä jalankulkijat ratin takaa?