Lapsuus ilman sisaruksia? Vinkit ainokaisen kasvattamiseen

Mitä tehdä, kun lapsella ei ole sisaruksia? Lue vinkit, joiden avulla varmistat monipuolisen ja muistorikkaan lapsuuden pienokaisellesi.

Joskus lapsia ei siunaannu niin monta kuin tilausta olisi, joskus puolestaan elämäntilanne aiheuttaa sen, että haaveena olleen suurperheen sijaan todellisuus onkin vaikkapa yksinhuoltajuus ainoaksi jääneen lapsen kanssa. Toisinaan yhden lapsen politiikka on ihan oma valinta.

Kun lapsella ei ole sisaruksia, on entistä tärkeämpää, että vanhempi huolehtii ainokaisen lapsensa pääsevän nauttimaan virikkeistä ja monipuolisesta kasvatuksesta. Helppoa se ei aina ole, mutta näistä vinkeistä voit poimia juuri sinun perheellesi sopivat neuvot.

Pyydä ystäviä kylään

Pyydä omia kavereitasi vierailulle jo lapsen ollessa pieni. Lapsi tottuu uusiin ihmisiin ja joku muukin ehkä leikkii lapsesi kanssa sitä iänikuista muistipeliä, johon itse olet jo äärimmäisen kyllästynyt.

Kun lapsesi hieman kasvaa, pyydä hänen kavereitaan kylään. Lapsesi pääsee nauttimaan ikäisestään seurasta eikä jumitu pelaamaan tylsistyneenä tabletillaan. On tietysti myös aina hyvä idea tutustua lapsen kavereihin jo pienestä pitäen. Kaverit voi pyytää mukaan myös esimerkiksi uimahallireissulle.

Ole läsnä lapsellesi

Läsnäolon korvaaminen televisiolla tai tabletilla ei kannata. Vaikka se toimii hetkittäin hyvin, se ei ole ihanteellinen päivittäiseksi vaihtoehdoksi. Käykää jäätelöllä ostoskeskuksessa tai tehkää lumiukko pihalla. Laita puhelimesi äänettömälle ja keskity lapseesi. Lapsesi kasvaessa huomaat ehkä tällä taktiikalla pääseväsi käymään hänen kanssaan syvällisiäkin keskusteluja ja teille kummallekin siunaantuu mukavia muistoja.

Tutki, mitä lähialueellasi tapahtuu

Tutki ilmoituksia puhelinpylväissä tai naapurustosi Facebook-ryhmässä. Onko tiedossa myyjäisiä tai muuta hauskaa, jonne voisit lapsesi kanssa mennä? Kaikki mikä on halpaa tai jopa ilmaista, on mitä parhain keino paeta kodin tylsyyttä.

Vietä aikaa muiden perheiden kanssa

Erityisesti silloin, jos tukiverkostonne on pieni eikä lähisukulaisia ole, kannattaa viettää aikaa niiden ystäväperheiden kanssa, joita tunnette. Etenkin pyhät tuntuvat mukavammilta suuremmassa porukassa.

Anna lapsesi auttaa

Pienet lapset haluavat yleensä auttaa ruoanlaitossa, leivonnassa ja siivouksessa. Tarjoa siihen mahdollisuus, vaikka pieni lapsi ei todellista apua voisikaan vielä antaa. Lapsi voi vaikka seistä jakkaralla lavuaarin äärellä ja tiskata astioita tai kaataa valmiiksi mittaamiasi ainesosia taikinakulhoon. Myös kaupassa lapsi voi olla avuksi: anna hänen laittaa muropaketti ostoskoriin tai vaikka punnita banaanipussi.

Anna lapsen osallistua elokuvailtaan

Tee perjantai-illoista erityisiä nappaamalla lapsi sänkyyn kainaloosi lempipiirrettyään katsomaan. Syökää popcornia ja anna lapsesi nukkua vieressäsi. 

Keksikää lapselle mieluinen harrastus

Satubalettia pienempänä, jumppaharrastus koululaiselle. Voi olla, että lapsesi joutuu kokeilemaan muutamaa eri harrastusta löytääkseen mieleisensä, mutta se on sen arvoista. Harrastus tuo mukanaan uusia kavereita ja liikunnan ilon. Se helpottaa myös elämääsi, kun et joudu keksimään tekemistä ihan joka illalle.

Sopraano Angelika Klas: "Yhden lapsen perhe aiheuttaa ihmetystä" – katso video:

Jos video ei näy mobiililaitteellasi, valitse selaimen täysversio.

Lue myös:

    Uusimmat