Lapsiperheiden ruokamenot kasvoivat etäopetuksen aikana – moni perhe turvautuu nyt ruokajonoon

Ruoka-avun tarve kasvoi, MTV paikalla Hurstin leipäjonossa – avunjakajat ovat huolissaan etenkin näistä seikoista 6:12
Ruoka-avun tarve kasvoi, MTV paikalla Hurstin leipäjonossa – avunjakajat ovat huolissaan etenkin näistä seikoista.

Ruoka-avun tarve on kasvanut valtakunnallisesti korona-aikana. Lomautukset ja työttömyys ovat tuoneet ruokajonoihin uusia avun tarvitsijoita.

Ruoka-apu.fi-sivuston projektipäällikkö Reetta Nick kertoo, että ruoka-avun tarve on lisääntynyt ympäri Suomen koronakevään aikana. Nickin mukaan ruoka-avun toimipisteissä on käynyt normaaliin verrattuna kaksin- ja jopa kolminkertaisia määriä ihmisiä.

Toisaalta monet toimijat ovat myös joutuneet sulkemaan ovensa.

– Esimerkiksi yhdessä nautittavia ruokailuja ei ole voitu järjestää. Kohtaamispaikat ovat muutenkin olleet suljettuina.

Nick kertoo, että asiakasmäärät ovat kasvaneet ja joukossa on paljon ensikertalaisia. Ruokajonosta etsitään apua ensimmäistä kertaa muun muassa lomautusten ja työttömyyden vuoksi.

Myös lapsiperheiden ruokamenot ovat kasvaneet etäopetuksen seurauksena, mikä on vaikuttanut perheiden taloudelliseen tilanteeseen. Tämä saa perheet etsimään ruoka-apua ja tulemaan ruokajonoihin.

Helpotusta ei vielä näkyvillä

Nick arvioi, että tilanne jatkuu vielä pitkään. Hänen mukaansa kesän jälkeen ei vielä olla entisenkaltaisessa tilanteessa.

– Työttömyysluvut ovat kasvaneet ja lomautukset lisääntyneet sen verran rajusti. Myös velkaantumisen ongelmat ovat räjähtäneet käsiin tänä keväänä. Vielä ei ole helpotusta näkyvillä.

Nick näkee kuitenkin paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia pärjätä koronan aikana.

– Nyt kun rajoituksia puretaan, voimme tuoda niin sanotut kohtaavat palvelut eli neuvonta- ja ohjauspalvelut takaisin tukemaan apua tarvitsevaa arkea.

Lue myös:

    Uusimmat