Lapsi liukastui välitunnilla, terävä kynä upposi kaulavaltimoon – yhden asian tekemättä jättäminen saattoi pelastaa hengen

BMJ Case Reports -julkaisussa lääkärit kertovat tytöstä, jonka kaatuminen koulupäivän aikana oli koitua kohtaloksi.

11-vuotias tyttö oli koulussa viettämässä välituntia, kun hän yllättäen liukastui ja kaatui teroitetun kynän päälle.

Kynä meni läpi tytön kaulasta ja hänet kuljetettiin ambulanssilla torontolaiseen lastensairaalaan – lyijykynä edelleen kaulastaan töröttäen. Kynän jättäminen paikoilleen on osasyy siihen, että tällä tarinalla on onnellinen loppu.

Varoitus: Alla oleva kuva voi järkyttää.

Kaulaan uponnut kynä ei aiheuttanut ulkoista verenvuotoa

Alkutarkastuksessa lääkärit huomasivat, että vasemmalta puolelta kaulaan uponnut kynä ei aiheuttanut ulkoista verenvuotoa. Tytön elintoiminnot olivat normaalit. Koska tytön tila oli vakaa, lääkärit halusivat kuvauttaa tytön kaulan ennen leikkausta.

Kuvaus osoitti, että kynä oli uponnut tytön vasempaan kaulavaltimoon, joka kuljettaa verta pään alueelle. Kynä aiheutti valtimon täydellisen tukkeutumisen.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Leikkaussalissa kirurgit saivat kuin saivatkin kynän poistettua tytön kaulasta.

Muutama päivä leikkauksesta tyttö pääsi jo kotiutumaan sairaalasta kipulääkkeet mukanaan. Hän kävi kuitenkin säännöllisesti kontrollikäynneissä, joissa todettiin paranemisprosessin etenevän toivotusti. Edes kolme vuotta myöhemmin poikkeavuuksia ei havaittu.

Älä poista kaulaan uponnutta esinettä itse

Vaikka tyttö selvisi terävän kynän tökkäyksestä säikähdyksellä, muistuttavat lääkärit, että samanlainen vamma olisi voinut haavoittaa hengitysteitä, ruoansulatusjärjestelmää, hermostoa ja verisuonia.

Tällaiset vammat ovat yleisimpiä aikuisilla kuin lapsilla, mutta lapsen anatomian vuoksi heillä vammat voivat olla vakavampia. Juuri tästä syystä kaulaan uponnutta esinettä ei saisi poistaa kuin kirurgin valvovien silmien alla tarvittavien työkalujen ollessa käden ulottuvilla, lääkärit kirjoittavat.

Kyniä useammin vammojen syynä vaatehenkari

Kynien tiedetään aiheuttaneen Yhdysvalloissa reilut kymmenen vastaavanlaista tapausta vuosina 2005–2009. Suurin osa tapaturmista sattui pojille ja noin viidennes kouluissa.

Lääkäreiden mukaan kyniä vielä katalampi arkinen esine on vaatehenkari, joka on aiheuttanut vuosina 2002–2012 lähes 400 pään ja niskan alueen vammaa.

Kyniä ja henkareita vaarallisempaa lapselle on liikenne. Katso videolta, miltä liikenne näyttää lapsin silmin.

2:57

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja