Mainos

Lapset keksivät nokkelan tavan auton tuulilasin puhdistamiseksi – "Emme voineet uskoa, ettei kukaan ollut hoksannut sitä"

1:32

Saksalaissisarukset keksivät autojen tuulilasien puhtaanapitoon ratkaisun, joka voisi säästää vuosittain jopa kuusi miljardia litraa vesijohtovettä pelkästään Euroopassa.

9-vuotias Lara Krohn ja hänen veljensä Daniel, 11, olivat viime kesänä isänsä kyydissä, kun he joutuivat rankkasateen yllättämäksi. Kun tuulilasia ei saanut pidettyä puhtaana pelkkien pyyhkimien avulla, ja pissapojasta oli vesi loppunut, keksivät sisarukset äärimmäisen tehokkaan ratkaisun.

Miksei sadevettä voisi kerätä talteen ja suodattamisen jälkeen käyttää sitä tuulilasin pesemiseen?

– Emme voineet uskoa, ettei kukaan ollut hoksannut sitä, Lara kertoi.

Voittivat tiedekilpailun

Sisarukset askartelivat keksinnöstään prototyypin, jonka he asensivat leluautoon. Nokkela idea kantautui myös Fordin korviin. Valmistaja lähetti Laralle ja Danielille oikean tuulilasin ja toimivan pissapoikajärjestelmän sekä tarvikkeet idean toteuttamiseen isommassa mittakaavassa. Sisarukset osallistuivat keksinnöllään paikalliseen tiedekilpailuun ja voittivat sen. 

Ei mennyt aikaakaan, kun vettä säästävää ratkaisua soviteltiinkin jo täysikokoiseen Ford S-Maxiin. Tuulilasin alareunaan asennetut kumiset putket johtavat sadeveden suodattimen kautta säiliöön, joka täyttyy kovan vesisateen aikana vain viidessä minuutissa.

– Tällaiset innovaatiot ovat tärkeitä, jotta vesivarantomme riittävät mahdollisimman pitkään. Meidän kaikkien täytyy vähentää veden tarpeetonta tuhlaamista, mutta tarvitsemme myös juuri tällaisia nokkelia keksintöjä, viisaamman vedenkulutuksen puolesta liputtavan Waterwisen Nicci Russell kehui.

Euroopan teillä on arviolta 291 miljoonaa autoa. Yhden auton pissapoika juo vuodessa keskimäärin 20 litraa hanavettä, joten Danielin ja Laran keksintö voisi yleistyessään säästää jopa kuusi miljardia litraa puhdasta vettä joka vuosi.

Lähde: Ford

***

1:12

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.