Lapset jonottivat aamulla paikkaa päiväkotiin Espoossa – "Ei se tästä surkuttelemalla muutu"

7:34
Katso raportti: Näin Espoossa jonotettiin hoitopaikkaa päiväksi aamulla.

Kunta-alan lakko on sulkenut ison osan päiväkodeista isoissa kaupungeissa. Espoossa on tänään auki vain viidesosa päiväkodeista. MTV Uutiset Live seurasi aamuruuhkaa Koulumestarin päiväkodilla.

Eilen päiväkoti oli kiinni, mutta ovet ovat auki. Kolme lastaan päiväkotiin tuonut Pekka Leinonen kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että vaikeasta tilanteesta oli tiedotettu hyvin etukäteen.

– Eilen oltiin kotona, ja tänään tultiin tänne jonottamaan. Oli vähän arpapeliä, että mihin aikaan pitää tulla, mutta ihan hyvältä näyttää. Emmeköhän me sisälle pääse, Leinonen toteaa päiväkodin edustalla.

Leinonen lapsineen on saapunut jonottamaan puoli kahdeksan aikaan aamulla. Kahdeksalta jonossa oli kuitenkin vain arviolta noin kymmenen lasta.

– Ei tarvitse huomenna ehkä ihan niin aikaisin tulla.

Auki olevat päiväkodit täytetään Espoossa saapumisjärjestyksessä, eikä paikkaa hoitoon voi lakon aikana varata. Koulumestarin päiväkodissa oli keskiviikkoaamuna myönteinen tilanne, mutta Leinosella varasuunnitelmakin oli mietitty.

– Sitten vain soitto työnantajalle, että nyt kävi näin, ettei saatu lapsia hoitoon ja olisi ollut toinen palkaton päivä putkeen. Kohta soitan hänelle, että pääsen töihin.

Leinonen suhtautuu ymmärtäväisesti tilanteeseen. Hän toteaa, että on edettävä päivä kerrallaan tilanteen kanssa.

– Huomenna uusi jono ja uusi yritys. Tilanne on tämä, eikä se tästä surkuttelemalla mihinkään muutu. Mennään tämä viikko näin, ja toivotaan että ensi viikolla päästään omaan päiväkotiin.

"Annetaan muillekin mahdollisuus"

Myös jonon perällä odotellut Mira kahden lapsensa kanssa oli jännittänyt, mahtuvatko lapset hoitoon päiväksi. Hän kertoo, että perheessä ollaan kiitollisia ja helpottuneita mahdollisuudesta päästä hoitoon.

– Ennen kahdeksaa olemme olleet jo jonottamassa. Ja vaikkei saisikaan (paikkaa), niin kyllä se helpottaa, että on se mahdollisuus.

Varmuuden vuoksi järjestelyjä oli kuitenkin tehty, jos lapset eivät olisi mahtuneet päiväksi hoitoon.

– Sitä tekisi sitten ennen kello kahdeksaa ja keskiyöhön asti, että varmasti tulisi kaikki hommat tehtyä. Ei muuten onnistuisi.

Mira kertoo, että perhe aikoo mahdollisesti kokeilla huomennakin jälleen jonottamista auki olevaan päiväkotiin.

– Perjantaina ei ehkä, jos näyttää siltä, että on paljon jonoa. Annetaan muillekin mahdollisuus.

"Alkaa olla aika hurjaa"

Päiväkodin kulmalla vartioi kolme lakkovahtia, jotka kertovat MTV Uutiset Livelle, että henkilökunnan palkkaukseen ja työoloihin tarvittaisiin merkittäviä muutoksia.

Lähes 40 vuotta alalla toiminut Koulumestarin varhaiskasvatusyksikön johtaja Soili Latvala toivoo, että alan vetovoimaisuus saataisiin jälleen "kotiin päin".

–Tämä alkaa olla aika hurjaa. Meillä on kymmenen opettajan vakanssi, ja siitä on 2–3 pätevää. Tarvitsemme päteviä varhaiskasvatuksen opettajia, ja palkkauksella varmistetaan osittain sitä.

Varhaiskasvatuksen opettajana toimiva Tiina Jolkkinen korostaa työolojen merkitystä.

– Kovasti on arki joustamista, että saadaan jotenkin pyörimään tämä.

Lakon on määrä kestää isoissa kaupungeissa ensi viikon maanantaihin saakka.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja