Lapsen paikannuspalvelu - Pitääkö vanhempien kytätä lapsiaan?

Lapsen kulkemista seuraava älypuhelinsovellus ei saisi paikata lapsen ja aikuisen välistä luottamusta, arvioi asiantuntija.

Lastenpsykiatri, tietokirjailija Janna Rantala sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, ettei palvelua tulisi käyttää vanhemman ja lapsen väliltä puuttuvan luottamuksen korjaajana.

– Kritiikki, mikä tällaista palvelua kohtaan voi olla, on se, että pitääkö vanhempien stalkata, kytätä lapsiaan. Eli missä kuljitte, miksi siirryit tutulta reitiltä. Sellaiseen tämä on huono väline, koska luottamusta pitäisi rakentaa muilla keinoin. Haluaisin muistuttaa, että tietynlainen huijaaminen ja vanhempien pettäminen kuuluu kasvuun. Siitä ei pitäisi suuttua liiaksi, luottamus ei saisi mennä kerrasta. 

Sovellus voi myös luoda keinotekoista turvallisuudentunnetta.

- Voidaan kysyä, voiko palvelu luoda valheellisen luottamuksen tunteen siitä, että pieni lapsi voi mennä kauemmaksi kotoa kuin muuten.

Rantala kuitenkin ymmärtää, miksi lasten liikkumista seuraavia sovelluksia on kehitetty.

– Sellaisen lapsen vanhemmat, johon vanhempi voi luottaa ja joiden lapsi muistaa vanhemman neuvot, eivät välttämättä tarvitse palvelua. Sen sijaan, jos lapsi on hortoilevaa tyyppiä, joka unohtuu ojanpohjiin tai nousee mihin tahansa bussiin, silloin voi ymmärtää tarpeen paremmin. Kysymys onkin, että miten me vanhemmat kestämme sitä, ettemme voi pitää lasta vieressämme, miten kestämme sitä ennakoimattomuutta, joka syntyy, kun lapsi kasvaa ja lähtee itse liikkumaan maailmassa.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että älypuhelimiin on saatavilla lasten liikkumista seuraavia sovelluksia. Palvelussa vanhempi voi rajata kartalta alueen, jolla lapsi voi liikkua vapaasti. Jos lapsi ylittää rajan, vanhempi saa viestin puhelimeensa.

 

Lue myös:

    Uusimmat