Lapin yritysmatkailijoiden katoa paikataan alennuksilla

Tässä kuussa Lapin taika ei ole vetänyt väkeä Pohjoiseen viime vuoden tavoin. Kun edellisvuonna majoituskapasiteetti oli lähes sataprosenttisesti varattu, nyt paikoista on myyty 80 prosenttia. Syynä on muun muassa talouden taantuman vuoksi vähentynyt yritysmatkailu. Siksi Lapin-matkoja myydään nyt reiluilla alennuksilla.

"Alennuksia antamalla saadaan korjattua sitä tappiota. Joku saattaa lähteä Lappiin alennuksen vuoksi, vaikka ei ollutkaan suunnitellut matkaa aikaisemmin", Lapin Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Leo Pitkänen kertoo.

Ne yritykset, joilla on suurin majoituskapasiteetti, kärsivät tilanteesta eniten. Pitkänen huomauttaa, että esimerkiksi Levillä on 24 000 majoituspaikkaa, jolloin 20 prosentin kato on todella suuri.

"Itse en kuitenkaan usko alennuksiin. Esimerkiksi Ylläs ei ole lähtenyt alennuslinjalle. Toki se on yritykselle vaihtoehto, mutta pitkässä juoksussa sen ei pitäisi olla käytäntö."

Majoituspaikkoja rakennetaan yhä lisää

Vaikka asiakkaita on ainakin maaliskuussa tulossa Lappiin normaalia vähemmän, alueella rakennetaan silti uusia majoitusratkaisuja yhä suuremmille turistimassoille.

"Ilman kapasiteetin lisäystä ei kysyntäkään lisäänny. Ihmisten vapaa-aika ei lopu ja jos yhtään matkaa ei voi tehdä, se masentaa. Ja uskon, että ihmisillä riittää rahat. Tämä lama ei ole samanlainen kuin 90-luvulla."

Leo Pitkänen on huomannut, että liikkeellä on paljon väitteitä, joiden mukaan Lappi olisi kauhean kallis tai kovin halpa. Pitkänen kuitenkin pitää Lapin hintoja kilpailukykyisinä ja korostaa, että Lappi on aina hintansa väärtti.

"Hintataso on samaa luokkaa kuin Ruotsin, Norjan tai Sveitsin hiihtokeskuksissa. Syömisiin, juomisiin ja elämyksiin kuluu saman verran rahaa."

Tulevaisuus jännittää yrittäjiä

Vaikka halpalentoyhtiöt lennättävät suomalaisia edullisesti Keski-Eurooppaan, Pohjois-Suomeen pääsee Pitkäsen mukaan samoilla hinnoilla. Miksi matkailija sitten valitsisi Lapin, eikä esimerkiksi Alppeja?

"Lapissa on oma taikansa ja kun tullaan poronhoitoalueen puolelle, ollaan vähän kuin ulkomailla. Lappi on myös monipuolinen, täällä on esimerkiksi kelkkasafarit, porot, koirat ja mahdollisuus murtomaahiihtoon."

Brittituristeja Lappi vetää puoleensa vähemmän kuin viime vuonna, koska punnan suhde euroon on heikentynyt. Vielä vuosi sitten brittituristit pitivät Lappia suorastaan halpana.

"Matkojen peruutuksia tulee lähinnä vain päivämatkalaisilta", Pitkänen tietää.

Tulevaisuuden turistivirrat aiheuttavat pohtimisen aihetta Lapin yrittäjille.

"Kaikki jännittävät, mihin mennään. Tämän talven osalta on selvitty sillä lailla, että huhhuh. Vaikuttaa siltä, että saadaan kausi onnistuneesti päätökseen, mutta sitä kukaan ei tiedä, mitä kesä tuo tullessaan."

Lue myös:

    Uusimmat