Lännenelokuvan asemestari ei tiedä, miten Alec Baldwinin turma-aseeseen päätyi kovia panoksia – kuvaaja kuoli laukaukseen

4:03
Näin virkavalta kertoi Rust-elokuvan kuvauksissa käytetyistä ammuksista ja tutkinnasta.

Hollywood-tähti Alec Baldwinin pahamaineisen lännenelokuvan asemestari sanoo, ettei hänellä ole mitään käsitystä siitä, miten turma-aseeseen oli päätynyt kovia panoksia.

Viime viikolla Rust-lännenelokuvan kuvaaja Halyna Hutchins kuoli kuvauksissa saamiinsa vammoihin Baldwinin laukaistua rekvisiitta-aseen, joka olikin ladattu niin sanottujen räkäpäiden sijaan oikeilla patruunoilla.

Aseesta sinkoutunut ammus lävisti ensin Hutchinsin kehon, minkä jälkeen surmanluoti oli jatkanut matkaansa osuen elokuvan ohjaajaa Joel Souzaa olkapäähän.

New Mexicossa sijaitsevalla kuvauspaikalla aseista oli ollut ensisijaisessa vastuussa tuotannon vasta 24-vuotias asemestari Hannah Gutierrez-Reed.

Asemestarin perjantaina asianajajiensa välityksellä antama lausunto oli ensimmäinen kerta, kun Gutierrez-Reed on kommentoinut tapausta julkisesti.

– Viime kädessä kuvauspaikan turvallisuus ei olisi rikkoutunut, jos kovia panoksia ei olisi otettu käyttöön, kerrottiin asemestarin edustajien julkaisemassa tiedotteessa.

– Hannahilla ei ole mitään käsitystä siitä, mistä kovat panokset olivat tulleet.

Voit kuunnella hätäpuhelun videolta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:55
Tällaisen keskustelun hätäkeskus kävi ampumavälikohtauksen jälkeen.

Asianajajat: Asemestari ei olisi sallinut kovilla ampumista

Tuotannon asemestarina Gutierrez-Reed on vastuussa kuvauksissa käytettyjen aseiden turvallisuudesta. Samoin asemestarin kontolla on se, että aseiden olinpaikat ovat koko ajan tiedossa ja aseita pidetään lukkojen takana, kun ne eivät ole käytössä.

Tuotannon henkilökunnan on kerrottu käyttäneen rekvisiitta-aseita vain tunteja ennen kohtalokasta ampumista. Henkilöstön kerrotaan ampuneen harjoituksen vuoksi peltipurkkeja.

Gutierrez-Reed kuitenkin kiisti väitteet perjantaina. Tiedotteen mukaan asemestari ei ollut missään vaiheessa todistanut kenenkään ampuneen niillä kovia panoksia, eikä olisi tätä sallinutkaan. Aseiden kerrotaan olleen asemestarin ja rekvisiittamestarin hallinnassa.

– Ne olivat lukkojen takana joka yö ja lounasaikaan, eikä ole mahdollista, että yksikään niistä olisi ollut kateissa tai että henkilöstön jäsenet olisivat niillä ampuneet, tiedotteessa jatkettiin.

Uutistoimisto AFP:n perjantaina näkemien lainvalvontaviranomaisten asiakirjojen mukaan kuvauspaikalla oli rekvisiittarekka, jossa säilytettiin toistakymmentä asetta.

Valituksia turvatoimien lepsuudesta

Rustin henkilöstö oli esittänyt valituksia turvatoimien lepsuudesta kuvauspaikalla. Lisäksi Hutchinsin kuolemaa edeltävinä päivinä kuvauspaikalla oli ammuttu aseella vahingossa ainakin kahdesti.

Gutierrez-Reedin lakitiimin mukaan kumpikaan vahingonlaukaus ei olisi ollut asemestarin syytä. Asianajajat maalasivat tuotannosta myös kuvaa, jonka mukaan turvallisuus oli toissijaista budjettiasioiden rinnalla.

Asianajajien mukaan tuotannon rajoitteet vaikeuttivat asemestarin keskittymistä työhönsä, eikä aseiden huoltamiseen ja niiden käytön valmisteluun tarjottu tarpeeksi aikaa.

– Koko tuotantopaikasta tuli turvaton useista syistä, mukaan lukien turvallisuuskokousten puutteen vuoksi. Tämä ei ollut Hannahin syytä, asianajajat painottivat.

Asemestaria kuvailtu kokemattomaksi

Hutchinsin kuolemaan johtanut ampumatapaus on syössyt nuoren asemestarin myrskyn silmään. Häntä on kuvailtu turman jälkimainingeissa yhdysvaltalaismediassa kokemattomaksi.

Gutierrez-Reedin on kerrottu muun muassa saaneen toisen lännenelokuvan kuvauksissa näyttelijä Nicolas Cagen raivon partaalle laukaisemalla ladatun aseen tämän lähellä. Lisäksi hänen kerrotaan vaarantaneen 11-vuotiaan lapsinäyttelijän turvallisuuden antamalla tälle rekvisiitta-aseen, jota ei ollut tätä ennen tarkistettu kunnolla.

Kyseenalaista julkisuutta on saanut myös Rustin apulaisohjaaja Dave Halls, joka oli ojentanut aseen Baldwinille ja kertonut sen olleen turvallinen. Turman jälkeen on käynyt ilmi, että Halls oli saanut aiemmin potkut aseturvallisuusrikkomuksen vuoksi.

Apulaisohjaaja oli saanut vuonna 2019 kenkää kesken Freedom's Path -elokuvan kuvauksien, kun tuotannon työntekijä loukkaantui aseen lauettua yllättäen.

McConaughey: Asekiellolle ei tarvetta

Viikko sitten torstaina sattuneen tragedian jälkeen on esitetty useita vaatimuksia, että oikeiden aseiden käyttö kuvauspaikoilla kiellettäisiin. Monien mielestä nykyajan erikoistehosteet ovat tarpeeksi hyviä, että muoviaseista saa aidon näköisiä.

Oscar-voittaja, näyttelijä Matthew McConaughey arvioi kuitenkin AFP:lle, ettei kiellolle ole tarvetta. Hänen mukaansa aitojen aseiden pitäisi olla täysin turvallisia, kunhan turvallisuusprotokollaa vain noudatetaan.

Hän arvioikin, että Rustin kuvauspaikalla käynyt onnettomuus tapahtui, koska turvallisuusprotokollaa ei ollut noudatettu.

– En tiedä olisiko heillä ollut kiire, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja