Asetempun harjoittelu muuttui tragediaksi – näin kohtalokkaat tapahtumat etenivät Rust-elokuvan kuvauksissa

4:03
Näin virkavalta kertoi Rust-elokuvan kuvauksissa käytetyistä ammuksista ja tutkinnasta keskiviikkona.

Poliisin esitutkinnan ja hätäpuheluiden avulla on saatu yksityiskohtaisempi kuva siitä, mitä Rust-elokuvan kuvauksissa tapahtui onnettomuushetkellä.

Viime viikon torstaina kuvausryhmä oli juuri palannut lounaalta ja harjoitteli Bonanza Creekin maatilalla lännenelokuvan kohtausta ennen onnettomuutta.

Elokuvassa Alec Baldwin näyttelee lainsuojatonta, joka pakenee 13-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa virkavaltaa. Elokuvassa poika on vahingossa ampunut maatilallisen.

Aiemmin kuusi työntekijää oli marssinut ulos kuvauksista. He olivat valittaneet majoituksesta, palkkioistaan ja kuvausten turvallisuusjärjestelyistä. Heidän tilalleen oli järjestetty uudet työntekijät.

Kuvausryhmä harjoitteli lounaan jälkeen kohtausta puukirkossa. Kuvaaja Halyna Hutchins oli paikalla suunnittelemassa kohtauksen kuvaamista. Yksi kameroista oli asetettu paikoilleen, mutta harjoituksia ei kuvattu.

Kuvausryhmään kuuluva Serge Svetnoy jakoi Facebookissa viimeisen kuvan, joka kuvauksissa otettiin ennen onnettomuutta.

Kohtalokas laukaus

Apulaisohjaaja Dave Halls haki kirkon ulkopuolelta tarvikekärrystä rekvisiitta-aseen, ja huusi "kylmä ase", tarkoittaen sen olevan lataamaton. Halls oli vuonna 2019 joutunut ongelmiin toisen elokuvan kuvauksissa aseturvallisuuden rikkomusten vuoksi.

Hän ojensi aseen Baldwinille, joka istui kirkon penkillä. Tätä ennen aseista vastaava työntekijä oli tuonut tarvikekärryyn kolme rekvisiitta-asetta. Tämä työntekijä, Halls ja Baldwin olivat poliisin mukaan ainoat, jotka käsittelivät asetta ennen onnettomuutta.

Baldwin harjoitteli ristivedoksi kutsuttua liikettä, jossa vedetään ase kotelosta kehon vastakkaiselta puolelta. Tätä liikettä varten hänen täytyi osoittaa aseella kohti kameraa.

Kymmentä vaille kaksi iltapäivällä ohjaaja Joel Souza katsoi kohtausta kameran linssin ja monitorien läpi, kun kuuli "ruoskaa muistuttavan" äänen ja sen jälkeen kovan pamauksen.

Hutchins otti pari askelta taaksepäin ja romahti lattialle. Hän piteli vatsaansa ja sanoi, ettei tunne jalkojaan. Hänen vieressään seisova Souza huomasi verta olkapäällään.

Kuvausryhmä hajaantui nopeasti. Paikalla ollut ensihoitaja yritti pysäyttää verenvuotoa samalla, kun muut soittivat hätänumeroon.

Voit kuunnella hätäpuhelun videolta:

1:55

– Kahta ihmistä on vahingossa ammuttu elokuvan kuvauksissa rekvisiitta-aseella. Tarvitsemme apua heti.

Soittaja alkoi puhelun aikana kirota nimetöntä henkilöä laiminlyönneistä kuvauksien aseturvallisuudessa.

Tutkinta alkaa

Pian hätäpuhelun jälkeen apulaisseriffit saapuivat paikalle.

Hutchins oli lennätetty helikopterilla sairaalaan Alberquerqueen lähes 90 kilometrin päähän. Hänet julistettiin kuolleeksi sairaalassa. Souza oli saanut osuman olkapäähänsä, mutta ei loukkaantunut vakavasti.

Järkyttynyt Alec Baldwin vaihtoi veriset vaatteensa ja antoi ne rikostutkijoille. Aseen hän ojensi henkilölle, jonka vastuulla oli valvoa aseita kuvauksissa. Tämä otti hylsyn ulos aseesta ja antoi sen tutkijoille.

Tutkijat ottivat mukaansa myös toisen rekvisiitta-aseita, cowboy-tyylisen asevyön ja ammuksia. Etsintäluvan saatuaan kuvauksista takavarikoitiin myös kameroita, muistikortteja ja tietokoneita.

Yhteensä 600 tavaraa kerättiin todistusaineistoksi.

Elokuva-alalla onnettomuus ja Hutchinsin kuolema on järkyttänyt monia. Baldwin itse on sanonut hänen sydämensä särkyneen Hutchinsin kuoleman vuoksi.

Keskiviikkona poliisin tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että onnettomuuden aikana aseessa oli ollut lyijyammus. Tutkijat epäilevät, että kuvauksissa käytettiin oikeita ammuksia ja paukkupatruunoita sekaisin. 

Ketään ei ole pidätetty tapaukseen liittyen. Santa Fen syyttäjä sanoi tiedotustilaisuudessa, että kaikki mahdollisuudet ovat vielä pöydällä.

Video: Baldwin ampui kuvaajan vahingossa elokuvan kuvauksissa – olisiko vastaava mahdollista Suomessa?

5:23

Korjattu kello 20.33: Baldwin näyttelee elokuvassa 13-vuotiaan pojan isoisää, ei isää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja