Lämminvesivaraaja voi räjähtää, jos et huomioi näitä riskejä – Tukes julkaisi kuvia hurjista tuhoista

Tukes julkaisi kuvia lämminvesivaraajien aiheuttamista tuhoista 0:33
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisi kuvia lämminvesivaraajien aiheuttamista tuhoista. Katso videolta Tukesin kuvat sekä kuvaukset räjähdykseen johtaneista syistä.

Lämminvesivaraajat ovat aiheuttaneet viime vuosina muutamia vakavia onnettomuuksia ja vaaratilanteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoittaa tiedotteessaan laitteiden virheellisen käytön ja turvallisuusseikkojen laiminlyönnin riskeistä.

Lämminvesivaraajia käytetään omakotitaloissa, asunto-osakeyhtiöissä, liike- ja teollisuuskiinteistöissä sekä maatiloilla kiinteistöjen käyttöveden lämmittämiseen sekä kiinteistöjen lämmitysjärjestelmissä veden lämmitykseen.

Tukesin tietoon on viime vuosina tullut lämminvesivaraajien virheellisestä käytöstä johtuneita vaaratilanteita sekä muutamia isoissa kiinteistöissä tapahtuneita räjähdysonnettomuuksia. Lämminvesivaraajat ovat myös olleet osallisena useissa rakennuspaloissa. 

Tukesin mukaan vaaratilanteet ja onnettomuudet ovat tavanomaisesti liittyneet lämminvesivaraajien rajoitin- ja varolaitteissa sekä sähkölaitteissa esiintyneisiin vikoihin tai puutteisiin. Lisäksi varaajien syöpyminen ja korroosio ovat voineet Tukesin arvion mukaan olla vikojen taustalla.

Osasyynä vaaratilanteisiin ja onnettomuuksin ovat olleet muun muassa lämminvesivaraajien ikääntyminen, käyttö- ja huolto-ohjeiden puuttuminen tai huollon ja kunnossapidon laiminlyönti.

Näin voit vaikuttaa lämminvesivaraajan turvallisuuteen

  • Varmista laitetta hankkiessa, että mukana tulee vähintään käyttö- ja huolto-ohjeet sekä vakuutus EU-vaatimusten täyttämisestä. Käytetyn laitteen kohdalla pyydä tiedot huoltohistoriasta.
  • Noudata asennuksessa aina valmistajan ohjeita.
  • Kiinnitä huomiota varaajaan syötettävän veden laatuun korroosion ehkäisemiseksi.

Tukes muistuttaa, että lämminvesivaraajien termostaatit ja sähköiset rajoitinlaitteet, kuten ylilämpösuojat, suojaavat lämminvesivaraajia käyttöarvojen ylityksiltä ja rikkoutumisilta.

– Lämminvesivaraajassa tulee olla varolaitteet, jotka suojaavat varaajaa suurimman sallitun käyttöpaineen ylitykseltä. Varoventtiilit tulee sijoittaa sulkulaitteettomasti varaajan yhteyteen. Niiden tarkastuksissa ja testauksissa tulee noudattaa valmistajan ohjeita, Tukesin tiedotteessa kerrotaan.

Yksityistalouksissa lämminvesivaraajan toiminta on tarkistettava käyttö- ja huolto-ohjeiden mukaisin aikavälein.

Mökkikäytössä olevilla pienillä varaajilla on puolestaan jäätymisriski talvisin. Tukes kehottaakin tarkistamaan valmistajan käyttöohjeista, miten varaajan saa kokonaan tyhjäksi.

Lähde: Tukes

Lue myös:

    Uusimmat