Mainos

Lammasfarmarin painajainen: Ilves raateli vastakerityt lampaat

Luomulammastilaa pitävää Ari Prihtiä kohtasi lohduton näky lauantaina. Laitumeilla olleista 70 lampaasta kaksikymmentä makasi liikkumattomana. Ilves oli tappanut kuusi aikuista uuhta ja 14 karitsaa.

– Olin ollut päivän työmatkalla, ja heti matkan jälkeen menin laitumelle katsomaan, miten lampaat voivat. Olihan se surullinen näky, lampaita tapettuna hujan hajan, Prihti muistelee.

Teko paljastui ilveksen tekemäksi - sen kävi varmistamassa paikan päällä myös tutkimusmestari Antti Härkälä Luonnonvarakeskuksesta. Prihti on nähnyt ilveksen tilallaan pari vuotta sitten, mutta lampaiden kimppuun se ei ole ennen käynyt. 

Pennus harjoittelemassa saalistamista?

Lampaat oli juuri keritty, joten ilman pöyhkeää karvaa ne olivat helppoja saaliita ilvekselle kuristettavaksi. Asiantuntijan mukaan on kuitenkin harvinaista, että ilves tappaa näin paljon lampaita kerralla. 

– Nyt on oletettu, että laitumella kävi viimevuotisia ilvespentuja, joille on ehkä tullut tappamisen vietti - kumpi saa enemmän saaliita. Ne söivät vain noin kolmen kilon verran lihaa, eivät ne nälän takia tappaneet, Prihti pohtii.

Luomutilalle tulee ilveksen teon vuoksi yli parintuhannen euron taloudellinen tappio. Prihti on kuitenkin toiveikas, että suurpetovahingosta saa korvauksia valtiolta.

Prihti ei voi vahtia lampaita yötä päivää - eikä niitä voi sisällekään siirtää, koska luomutilalla niiden tulee olla puoli vuotta ulkona. Kunnallispolitiikassa mukana oleva Prihti lähettää hallitusneuvottelijoille pienen toiveen:

– Jospa tällä hallituskaudella petoeläinpolitiikkaankin voisi vaikuttaa. 

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Punkalaitumen Sanomat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.