Lakot hiljensivät Helsingin, taksien suurponnistus pahasti pieleen: "Eihän täällä ole ketään" – MTV seuraa lakkopäivää

Lakko pysäyttää bussit ja junat - miten sujuu työmatkaliikenne? 9:14
Lakko pysäytti bussit ja junat - miten sujui työmatkaliikenne?

Keskiviikkona alkanut poliittisten lakkojen sarja saa tänään edelleen jatkoa, kun joukkoliikenteessä järjestetään laajalti lakkoja. MTV Uutiset seuraa lakkopäivää hetki hetkeltä. 

Muun muassa Huomenta Suomessa kuullaan seitsemästä asti työntekijä- ja työnantajajärjestöjä sekä yrityksiä, joihin lakko vaikuttaa. MTV Uutiset Live jatkoi suoraa lähetystä lakkopäivästä Huomenta Suomen jälkeen kello 10 alkaen.

Helsinki hiljeni: "Eihän täällä ole juuri ketään"

MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa kertoo Helsingin keskustasta puoli yhdeksän aikaan aamulla, että ilmeisesti etätyöedellytysten parantuminen vähentää liikennelakkojen aiheuttamia ruuhkia.

Hänen mukaansa näyttä siltä, että kynnelle kykenevät ovat jääneet etätöihin, ja jopa koululaisia on jäänyt kotiinsa.

Vaikka hän päivysti Helsingin Rautatientorin kupeessa ydinkeskustassa pahimpaan ruuhka-aikaan, ei tavanomaista ruuhkaa ja vilinää ollut havaittavissa.

– Eihän täällä ole juuri ketään, Kantomaa toteaa.

– Ihmiset jäävät kotiin.

MTV:n toimittaja lakon hiljentämästä Helsingistä: "Eihän täällä ole juuri ketään" 2:33
MTV:n toimittaja lakon hiljentämästä Helsingistä: "Eihän täällä ole juuri ketään."

HSL:n viestintä: "Hiljaistahan täällä on"

Helsingin Pasilassa kauppakeskus Triplassa on yleensä arkiaamuisin kuhina, kun saapuvista junista kiirehtivät ja lähteviin juniin yrittävät kulkevat toistensa editse. Nyt lakko on kuitenkin pysäyttänyt junaliikenteen ja hiljentänyt normaalisti niin elävän rakennuksen.

– Tosi hiljaistahan täällä on, myöntää viestinnän asiantuntija Johannes Laitila HSL:stä.

Bussiliikenteestä noin 10–15 prosenttia on liikenteessä, minkä lisäksi Suomenlinnan ja Kruunuvuorenrannan lautat liikkuvat. 

Ihmiset ovat lähettäneet tilanteesta palautetta, mutta erityisesti kysymyksiä on esitetty siitä, mistä saa tietoa toteutuvista reiteistä.

Liikenteen olisi määrä palautua normaaliksi aamuyöstä.

Myöhemmässä haastattelussa Rautatientorilla Laitila kertoo MTV Uutisille, että töihin tulevien kuljettajien määrä ja sitä myöten ajettavat bussilinjat selvisivät vasta aamulla, vaikka liikennöitsijöiden kautta HSL:llä on jonkintasoinen tieto esimerkiksi kuljettajien järjestäytymisasteesta.

Videolla hän neuvoo matkustajia siitä, miten tietää mitä bussia odottaa, kun vuoroväli voi olla mitä sattuu. 

Lakot hiljensivät Helsingin joukkoliikenteen – "Busseista noin 10-15 prosenttia on liikenteessä" 2:47
Näin HSL:n Johannes Laitila kehottaa tarkistamaan omat bussiyhteytensä.

Rautatieasemalla haastatellut VR:n asiakaspalvelijat kertovat, eniten kysymyksiä Rautatieasemalla henkilökunnalle ovat esittäneet pääasiassa pohjoiseen matkalla olleet turistit, jotka ovat pyrkineet varmistamaan, että junamatka pohjoiseen onnistuu suunnitellusti.

Taksikuski: Koko kalusto liikenteessä lakkopäivänä

Taksiyrittäjä Cevat Kodrazi uskoo, että kysyntää taksiliikenteelle on tänään pääkaupunkiseudulla, vaikka moni lieneekin etätöissä.

Aamulla puoli kymmeneltä Pasilassa haastateltu Kodrazi kertoo kuitenkin, että taksijonoihin on myös varauduttu, ja takseja on paljon käytössä.

– Lähitaksilla varmasti koko kalusto liikenteessä, hän uskoo.

– Hoidetaan kaikki kuljetukset, mitä tuleekin.

Toistaiseksi tiet eivät ole olleet ruuhkaiset, mutta Kodrazin mukaan tilanne voi olla iltapäivällä toinen.

Jos ruuhkia tulee, on hänellä haastattelussa vinkit sille, miten pitää pinna ruuhkien keskellä. Hän muistuttaa, että tärkeää ei ole säästetty viisi minuuttia liikenteessä vaan se, että kaikki pääsevät turvallisesti kotiin tai läheistensä luo.

Taksikuski: Koko kalusto liikenteessä lakkopäivänä 2:48
Näin vältetään vaikeudet ruuhkissa, kertoo taksikuski. 

Toinen Rautatieasemalla päivystänyt taksikuski kertoi myöhemmin haastatellessa odottaneensa jo 3,5 tuntia sitä, että saisi yhdenkin asiakkaan.

Hän kertoo kyselleensä useammalta kollegaltaan asiasta, ja tilanne on kuulemma samansuuntainen eri puolilla pääkaupunkiseutua. Normaalisti hänellä olisi ollut puoli yhteentoista mennessä useampi kyyti, mutta nyt ei ainuttakaan.

Lakosta kysyttäessä kuski kehottaa hallitusta kuuntelemaan sitä, mitä kansalaiset haluavat ja mitä he tarvitsevat.

Kuski lakon hiljentämältä taksitolpalta: Ei yhtään asiakasta 3,5 tuntiin 3:57
Näin toinen taksikuski kuvailee poikkeuksellisen hiljaista perjantaita.

Matkailija: "Hölmö systeemi"

Helsingin keskustassa haastateltiin useita kulkijoita, ja moni kertoi haasteista arkisten asioiden järjestämisessä. Keskustassa toisaalta monet kulkivat luonnollisesti apostolinkyydillä. Kannat lakkoihin vaihtelivat täydestä tuesta voimalliseen kritiikkiin. 

Eräs ravintolassa tuttua taksikuskia odotellut moottoripyörämessukävijä kertoi pitävänsä lakkoja perusteettomina ja yhteiskunnalle kalliina.

– Mun mielestä hölmö systeemi. Pitäisi sen porukan, tämä on äänestetty päätös ja tällä nyt mennään. Ei mekään nyt kitisty viime hallituskaudella, kun sutattiin meidän rahat ja sitä nyt maksetaan sitten pitkät ajat, hän kertoo.

Lakko pysäyttää liikenteen

Kauko- ja lähijunien liikenne keskeytyy kokonaan tänään vuorokaudeksi Pohjois-Suomen yöjunia lukuun ottamatta. Myöskään metrot, raitiovaunut sekä Helsingissä että Tampereella ja pääkaupunkiseudun pikaratikka eivät kulje.

Lakko vaikuttaa tänään laajasti myös linja-autojen lähi- ja kaukoliikenteeseen, joskin osa vuoroista pyritään ajamaan.

Pääkaupunkiseudulla liikennöinnistä vastaava HSL on sosiaalisessa mediassa kehottanut seuraamaan reittisovellusta, jos haluaa tietää, mitkä bussilinjat kulkevat.

Lakko hiljentää myös suurimman osan Suomen lentoliikenteestä. Finnair on kertonut peruvansa lähes kaikki tämänpäiväiset lentonsa.

Joukkoliikenteen seisahtuminen poliittisten lakkojen vuoksi ei aiheuttanut ruuhkia pääkaupunkiseudun tieliikenteeseen tänään aamulla, kerrotaan Helsingin tieliikennekeskuksesta STT:lle.

Aamukahdeksan aikaan oli tieliikennekeskuksen mukaan normaalia perjantairuuhkaa, mutta mitään poikkeuksellisia ruuhkatilanteita ei havaittu.

Liikennemäärät näyttivät tieliikennekeskuksen mukaan samoilta tai hieman vähäisemmiltä kuin normaalisti perjantaisin. Liikenneoperaattori Jaana Häyrinen arvioi, että monet pääkaupunkiseudun asukkaat jäivät tänään kotiin tekemään töitä etänä.

Myös muut alat lakkoilevat työelämäuudistuksia vastaan

Edellä mainittujen työtaistelujen lisäksi ammattiliitoilla on tänään useita edelleen jatkuvia lakkoja muun muassa teollisuudessa, energia-alalla, rakentamisessa ja kiinteistöpalvelualalla.

Liitot vastustavat lakoilla pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamia työelämäuudistuksia ja sosiaaliturvaleikkauksia. Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi, että loppuviikon poliittisista lakoista aiheutuu satojen miljoonien eurojen menetykset.

"Kunniallisia ja vähemmän kunniallisia" – MTV:n politiikan toimittaja kommentoi lakon motiiveja 1:39
"Kunniallisia ja vähemmän kunniallisia" – MTV:n politiikan toimittaja kommentoi lakon motiiveja

Lue myös:

    Uusimmat