Pääministeri Orpo: Lakot ovat ylimitoitettuja ja kohtuuttomia

Lentokenttätunnelmia lakkopäivänä 8:12
Videolla kerrotaan, miten lakko vaikuttaa lentoliikenteeseen ja miten siihen kannattaa matkustajana varautua.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kuvaa käynnissä olevia lakkoja ylimitoitetuiksi ja kohtuuttomiksi.

–  Mielestäni näin suuret lakot, jotka aiheuttavat näin vaikeassa taloustilanteessa suuria tappioita Suomen kansantaloudelle, ovat ylimitoitettuja ja kohtuuttomia, hän kommentoi toimittajille Brysselissä EU-huippukokoukseen saapuessaan.

Hänen mukaansa hallituksen lakihankkeista, kuten työrauhalainsäädännöstä ja paikallisesta sopimisesta, on ollut mahdollista koko ajan neuvotella.

–  Korostan sitä, että nämä esitykset, jotka äsken kävin läpi, eivät aiheuta vahinkoa tai heikennä tavallisen palkansaajan elämää. Näissä uudistetaan työmarkkinoiden rakenteita, hän sanoo.

Liitot vastustavat lukuisia muutoksia

Ammattiliittojen kanta taas on ollut, että hallitus ei ole avannut aitoja neuvotteluita suunnitelluista työelämän heikennyksistä.

Ammattiliitot ovat vastustaneet monia hallituksen uudistuksia, kuten aikomusta tehdä ensimmäisestä sairauslomapäivästä palkaton. Hallitus on halunnut myös muuttaa irtisanomisperusteen sääntelyä niin, että työsopimuksen päättämiseen riittäisi jatkossa "asiallinen syy".

Lisäksi hallitus haluaa rajata lakko-oikeutta ja tehdä leikkauksia työttömyysturvaan.

Ammattiliittojen poliittiset lakot laajenivat tänään merkittävästi ja iskevät muun muassa ruokakauppoihin, teollisuuteen ja lentoliikenteeseen.

Orpo sanoi toivovansa, että lakkopäivien jälkeen palataan siihen neuvottelujärjestykseen, jonka hallitus on määritellyt.

Lue myös:

    Uusimmat