Lainan kalleus nostaa oman asunnon ostamisen kynnystä

Kotitalouksien kynnys hankkia oma asunto on noussut selvästi enemmän kuin pelkät asuntojen hinnat. Erityisesti kynnys on noussut asuntonsa pääaasiassa lainalla rahoittavilla ensisunnon ostajilla, jotka usein ovat nuoria perheitä. Kun asunnonoston kustannuksiin huomioidaan korkotason nousu, lainarahalla ostaminen tulee selvästi viime vuotista kalliimmaksi. Suomen Rahatiedon MTV:n uutisille tekemän selvityksen mukaan lainanhoitokulut ovat keskimäärin nousseet 15 prosenttia.

19 kaupunkia koskevan selvityksen mukaan 75 neliön asunnosta joutuu nyt maksamaan keskimäärin 34000 markkaa enemmän kuin vuosi sitten. Helsingissä nousu on ollut huikeampaa, 75 neliötä maksaa nyt noin 142000 markkaa edellisvuotista enemmän.

Hintojen nousu katetaan usein suuremmalla lainalla. 75 neliöön tarvittava keskimääräinen lainasumma onkin vuodessa noussut noin 23500 markkaa. Helsingissä lainaa on otettava liki 100000 markkaa viime vuotista enemmän.

Kynnys asuntovelalliseksi ryhtymisessä on vielä korkeampi kun lainasumman päälle lasketaan korkotason nousun aiheuttamat lainanhoitokulut. Korot ovat nousseet niin paljon, että asunnonhankinta on kallistunut nyt niissäkin kaupungeissa joissa neliöhinnat ovat laskeneet.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja