Laila Hietamiehen kassi:

- siankylkeä - rasvasilliä - tuoretta pinaattia - suolasieniä - retiisejä - puolukoita - pala pullapitkoa

Antti Vahteran ja Laila Hietamiehen menu:

Läskisoosi

250 g porsaan kylkeä (rasvalla) 2 rkl voita 3 rkl vehnäjauhoja n. 1/2 l vettä mustapippuria myllystä suolaa

Poista porsaankyljestä mahdollinen nahka. Leikkaa kylki pitkittäin puoliksi kahteen osaan ja leikkaa n. puolen sentin viipaleiksi. Ruskista lihaviipaleet paistinpannulla voissa rapeiksi joka puolelta. Nosta lihat siivilään ja valuta rasva takaisin pannulle. Lisää jauhot ja anna kuumentua koko ajan puulastalla sekoittaen, ettei jauhot pala. Kun jauhoissa on kaunis tumma väri, lisää n. puoli litraa vettä koko ajan sekoittaen. Lisää lihat ja anna kiehua miedolla lämmöllä n. 15-20 minuuttia välillä sekoittaen. Välillä voit lisätä vettä, jos kastike on liian paksua. Mausta pippurilla ja suolalla. Tarjoile keitettyjen kuoripäällisten perunoiden kanssa.

Uuniporsas

250 g porsaan kylkeä (rasvalla) 2 rkl karkeaa suolaa

Mausta porsaankylki suolalla molemmin puolin, älä poista nahkaa. Nosta uunipellille ja paista ensin 10 minuuttia 220-asteisessa uunissa, laske lämpötilaa 150 asteeseen ja jatka paistamista 15-20 minuuttia. Nosta pois uunista ja kääri hetkeksi folioon ennen herkuttelua, esim. tumman leivän kanssa.

Silliä paperissa

100 g sillifileetä, ruodotonta, nahatonta 1 keitetty kananmuna 1 silputtu sipuli 2 rkl tilliä mustapippuria myllystä 20 g voita voipaperia

Kuullota silputtu sipuli vähässä voissa kullan keltaiseksi ja nosta 40 cm pituisen voipaperin keskelle. Nosta sipulin päälle huuhdeltu, paperilla kuivattu sillifilee. Fileen päälle viipaloitu keitetty kananmuna, tillisilppu, mustapippuria ja puolet voista. Käännä voipaperin toinen puoli kanneksi päälle ja taita voipaperi tiukasti joka puolelta reunoista kiinni. Lisää loppu voi lämpimälle paistin pannulle ja nosta sillipaperi nyytti pannulle. Anna kuumentua hiljalleeen ja sivele pannulla olevaa voita paperin päälle. Kun paperi on muutaman minuutin päästä pinnasta pullea, on sillipaistos sisältä kuuma. Avaa paperi saksilla tai terävällä veitsellä. Tarjoile silli keitettyjen perunoiden kanssa.

Sienisalaatti

100 g suolasieniä pala porkkanaa 1/2 dl etikkaa 1/2 dl sokeria 2 dl vettä mustapippureita maustepippureita kanelitanko puolikas laakerinlehti

Anna sienien huuhtoutua kylmässä vedessä hyvin. Siivilöi sienet vedestä ja kuivaa hyvin. Leikkaa sienet kuutioiksi jos ovat kovin isokokoisia, pieniä metsäsieni älä leikkaa, jos ovat kauniin mallisia. Leikkaa kuorittu porkkana ohuiksi viipaleiksi ja lisää kattilaan, kaada päälle vesi ja keitä muutama minuutti. Ota kattila pois liedeltä ja lisää loput reseptin aineosat. Kun liemi on jäähtynyt, lisää sienet. Jos aikaa on, anna sienien maustua tunti ennen tarjoilua.

Etikkasilli

150 g sillifileetä

Huuhdo sillifilettä juoksevan kylmän veden alla noin viisi minuuttia, kuivaa filee paperilla hyvin. Poista sillifileestä ruodot ja piikit. Leikkaa filee puolen sentin viipaleiksi ja nosta reunalliseen tarjoiluastiaan. Kaada päälle kylmä etikkaliemi. (Liemi sama kuin sienisalaatissa!)

Köyhät ritarit

kaksi viipaletta ranskanleipää tai paahtoleipää 1/2 dl maitoa 2 rkl sokeria 1/2 rkl voita kermavaahtoa puolukkahilloa

Kastele leipäviipaleet maidossa, ripottele pinnalle sokeria ja paista paistinpannulla voissa rapeiksi. Tarjoile kermavaahdon ja survottujen, sokerilla maustettujen puolukoiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat