Laika lähetettiin kiertoradalle 59 vuotta sitten: Hiljainen ja valloittava koira kuoli paniikissa

Tänään tulee kuluneeksi 59 vuotta siitä, kun Laika-koira lähetettiin avaruuteen Sputnik-2 satelliitilla Neuvostoliitosta.

Lennon tarkoituksena oli testata laitteen turvallisuutta ja ylipäänsä avaruuslentoa ihmistä varten. Se kuitenkin tiedettiin, että Laika ei enää palaisi ja lento pienessä kapselissa koituisi sen kuolemaksi.

Se, mikä on jäänyt vähemmälle huomiolle on kuitenkin se, kuinka paljon avaruustiedemiehet välittivät 2-vuotiaasta Laikasta ja kuinka paljon koiran lähettäminen maata kiertävälle radalle heitä kosketti.

"Hiljainen ja valloittava koira"

Avaruusohjelmassa mukana ollut tohtri Vladimir Jazdovski on kertonut hyvinkin koskettavasti suhteestaan Laikaan. Asiasta on kertonut aikoinaan muun muassa USA Today nettiartikkelissaan.

Jazdovski kertoo vieneensä "hiljaisen ja valloittavan" koiran kotiinsa leikkimään lapsiensa kanssa ennen kiertoradalle laukaisua.

– Halusin tehdä sille jotakin hyvää. Sillä oli niin vähän elinaikaa, Jazdovski totesi. 

The Time kertoo sivuillaan, että erityisesti brittimedia tunsi sympatiaa itsemurhatehtävään lähetettävää Laikaa kohtaan.

"Koira tulee kuolemaan, emme voi pelastaa sitä" kirjoitti Daily Mirror tuolloin.

Venäläinen viranomainen vastasi kritiikkiin toteamalla, että koetta ei tehty julmuuden takia, vaan ihmiskunnan puolesta.

Laikan loppu ei ollut rauhallinen

Virallisen raportin mukaan Laika lopetettiin ennakkoon suunnitellusti ruiskeella sen jälkeen kun se oli ollut viikon kiertoradalla.

Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen tuli kuitenkin julki tieto, jonka mukaan Laikan kuolema oli ollut kaikkea muuta kuin levollinen. Laikan nimittäin kerrotaan menehtyneen paniikkiin ja liialliseen kuumuuteen sen oltua kiertoradalla vain muutaman tunnin. 

Sputnik 2 kiersi Maata viiden kuukauden ajan, minkä jälkeen se paloi poroksi palattuaan ilmakehään viiden kuukauden jälkeen, huhtikuussa vuonna 1958. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja