Mainos

Lähtevätkö lapsesi maitohampaat? Nämä asiat vanhempien pitäisi tietää

Maitohampaiden lähteminen voi olla pelottavaa niin lapselle kuin vanhemmallekin – mutta turhaan!

Lapsen hampaat alkavat irrota 5–6-vuotiaina, jolloin tilalle alkavat kasvaa pysyvät hampaat eli rautahampaat. Irtoava hammas heiluu sitä liikuttamalla, kunnes irtoaa kokonaan.

Kannattaako hammas repiä irti vai antaa sen tippua itsestään? Tähän ja muihin kysymyksiin vastaavat nämä viisi asiaa, jotka jokaisen vanhemman tulisi tietää heiluvista hampaista.

1. Maitohampaat alkavat tippua kuuden vuoden iässä

Maitohampaita on yhteensä 20 – kymmenen ylähammasta ja kymmenen alahammasta. Jokaisella lapsella on kaikki maitohampaat suussaan noin 3-vuotiaasta noin 5–6-vuotiaaksi, jolloin ne alkavat hiljalleen tippua. Tilalle kasvavat puolestaan pysyvät hampaat eli niin sanotut rautahampaat.

2. Ensimmäisenä puhkeavat maitohampaat myös tippuvat ensimmäisinä

Yleensä ensimmäisinä puhkeavat alaleuan kaksi keskimmäistä hammasta. Näin nämä hampaat myös yleensä tippuvat ensimmäisinä. Tavallisesti maitohampaita putoaa noin 3–4 hammasta joka vuosi, kunnes 12-vuotiaana lapsen kaikki maitohampaat ovat yleensä pudonneet. Kaikki 32 hammasta ovat puolestaan puhjenneet noin parinkymmenen ikävuoden tienoilla.

3. Älä revi hampaita irti

Vain lapsi tietää, kuinka paljon maitohammas on vielä kiinni ja kuinka paljon kipua hampaan irti vetäminen oikein aiheuttaa. Tästä syystä lapsen kannattaa antaa itse heilutella hammasta sormellaan tai kielellään, jolloin hammas irtoaa pikku hiljaa. Irronneen hampaan nielaisua on turha pelätä, sillä se ei aiheuta ongelmia. Hammas kulkeutuu kyllä ruoansulatuskanavan mukana luonnollisesti ulos.

4. Irtoava hammas aiheuttaa verenvuotoa

Mutta vain vähän. Mikäli hampaan irtoaminen aiheuttaa verenvuotoa, ohjeista lasta huuhtomaan suu purskuttelemalla vettä suussa. Jos vuoto ei lopu, aseta hampaan paikalle pala sideharsoa ja paina kohtaa muutaman minuutin ajan.

5. Viisaudenhampaat ovat "ylimääräisiä"

Viisaudenhampaat puhkeavat tavallisesti 17–21-vuotiaina, mutta joillekin vasta myöhemmin. Viisaudenhampaita on yhteensä neljä. Viisaudenhampaiden kanssa aikuisella on yhteensä 32 hammasta.

Video: Lisää asiaa hampaiden hyvinvoinnista.

23:23

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.