Lähestymiskielto eksälle?

– Ensin se oli imartelevaa. Sitten oli noloa, sen jälkeen häiritsevää ja lopuksi aloin pelätä, onko se pian jo hengenvaarallista. Mies joka sanoi rakastavansa minua, ei omien sanojensa mukaan tahtonut päästää irti ”ennen kuin kuolemassa”.

Näin sanoo miltei kolmikymppinen Mervi istuutuessaan helsinkiläisen kahvilan nurkkapöytään. Paikaltaan hän näkee hyvin molemmille sivuille, ovelle ja ikkunasta kadulle, mutta on itse suojassa ikkunaa peittävän viherkasvin takana. Mervin katse pyyhkäisee vaivihkaa huoneen joka nurkan ja rekisteröi myös takaovelle johtavan käytävän.

– Olen viettänyt muutaman yön vapisten eksän kanssa käymieni keskustelujen jälkeen. Onneksi meillä ei ole lapsia, kun näinkin on kylliksi hankalaa, huokaa Mervi ja jatkaa näin:

Häveliäisyyden muuri

– Ongelmana on nyt ennen kaikkea se, ettei mies ole vielä varsinaisesti tehnyt mitään, uhkaillut vain. Minulla ei tietenkään ole siitä todisteita. Poliisista sanottiin, että lähestymiskieltoa voitaisiin käyttää, jos on kyseessä vakava häirintä yhteydenotoilla tai vierailuyrityksillä, joten sitä askelta tässä työstän! Minusta kuitenkin tuntuu, että mies osaisi saada minut näyttämään kahjolta ja itsensä uhrilta, siksi taitava manipuloija hän on. Jos uskaltaisin mennä vaikka turvataloon, niin silloin ainakin olisi todisteita, eikö? Kun vain tietäisin yhtään etukäteen, missä ja milloin hän ilmestyy paikalle. Hän itse tuntuu tietävän minun liikkeistäni kaiken.

– Yritän myös viimeiseen asti pitää kiinni arvokkuuteni rippeistä. Eihän minun pitänyt epäonnistua ja valita miestä, joka päätyikin pelottelemaan minua yhteisen harmonisen loppuelämän asemesta! Toistaiseksi vain paras ystäväni tietää, ja hänenkin on vaikea uskoa, paitsi että näkeehän hän miten eksä pompahtaa joka paikkaan tekemään itseään tykö kuin käki kellosta.

Mitä sanoo laki?

Mervi ei ole huolensa kanssa yksin. Lähestymiskieltoon eli kieltoon ottaa toiseen henkilöön yhteyttä tämän hengen, terveyden, vapauden tai rauhan suojelemiseksi ovat turvautuneet sangen monet ihmiset, pääasiassa naiset, mutta myös miehet. Tyypillisiä tapauksia ovat juuri entiset puolisot tai seurustelukumppanit, mutta lähestymiskieltoa on haettu myös esimerkiksi tapauksiin, joissa aikuinen lapsi on kiristänyt rahaa iäkkäiltä vanhemmilta. Lähestymiskiellolla voidaan myös suojata esimerkiksi oikeudenkäynnin todistajaa.

Kieltoa määrättäessä oikeuslaitos arvioi häirinnän aina tapauskohtaisesti. Perusteina ovat olosuhteet, mahdollisten todistajien kertomukset ja henkilön oma kokemus uhkasta. Lähestymiskiellon rikkomisesta on rangaistuksena sakkoa tai maksimisssaan vuosi vankeutta.

Lähestymiskieltoa hakevan parin ei tarvitse edes vielä asua erillään. Mikäli toisella on perusteltua syytä tuntea itsensä uhatuksi, hän voi hakea lähestymiskieltoa samassa taloudessa asuvien välille enintään kolmeksi kuukaudeksi. Tällöin lähestymiskieltoon määrätty henkilö joutuu pysymään poissa yhteisestä asunnosta.

”Tavallinen” riitely, välien kiristyminen tai uskottomuus eivät ole perusteita tällaiselle lähestymiskiellolle, mutta toisen henkeen, terveyteen tai vapauteen kohdistuva rikos tai rikoksen uhka sitä ovat samassakin taloudessa asuttaessa. Perheen sisäisen lähestymiskiellon määräämisen edellytykset ovat muutenkin tiukemmat kuin tavallisen lähestymiskiellon edellytykset. Aiemmat yhteydenotot poliisiin tai sosiaaliviranomaisiin tukevat näyttöä.

Melkein julkkiksen miesystävä!

– Kun aloin esiintyä televisiossa, eksän tekstiviestit ja puhelinsoitot tukkivat puhelimen. Sähköpostiin tuli valehtelematta 300 uutta viestiä yhden illan aikana. Jos en vastannut puhelimeen, mies tuli ovelle rynkyttämään, huokaa 25-vuotias ”tv:stä tuttu” Heli.

– Vaikka minulla oli salainen puhelinnumero, mies onnistui saamaan sen jostakin selville. Myöhemmin kuulin, että eräs puolituttu oli myynyt tiedon eksälle!

– Tällainen vainoaminen sai minut pitkäksi aikaa ihan lukkoon, Heli sanoo.

– Ai mitäkö mies tahtoi? Tavata, jutella, milloin mitäkin. Ostaa kukkia. Kertoa miten ihana olen ja että meidän pitäisi palata yhteen, että kuulumme yhteen. Sellaista kehumista vain, mutta koin sen niin ahdistavana, että hain käräjäoikeudelta hänelle lähestymiskieltoa. Kävin jo lääkärissä pyytämässä rauhoittavia lääkkeitäkin.

– Inhottavinta oli istua hänen kanssaan samassa oikeussalissa kun asiaa käsiteltiin, tunsin itseni niin hölmöksi ja pelkäsin juorulehtien kadulla odottavaa armeijaa, mutta mies tuntui olevan vain ylpeä itsestään. Hän selitti, että eihän Helin ollut mikään pakko lukea hänen meilejään tai vastata puhelimeen, mutta tunsin muka selvästi minäkin vielä vetoa häneen. Nyt hänellä on puolen vuoden kielto ottaa minkäänlaista yhteyttä minuun. Sähköposteja ainakin tulee edelleen. Tuntuu ettei tämä koskaan lopu. Hän on ehkä päättänyt päästä julkkikseksi julkkiksen rinnalle.


Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock, stock.xchng

Lue myös:

    Uusimmat